Publicerad torsdag, 02 maj
Image

Nu väntar en ny start i Elitloppet för Don Fanucci Zet.


Världsstjärnan visade att han är tillbaka på topp efter att ha haft full kontroll i Meadow Roads lopp.

Han kan det här och jag kan hästen, så jag tror vi är på rätt spår, sa tränaren Daniel Redén.
Det blir en fjärde raka start i Elitloppet för Don Fanucci Zet.
Allt gick enligt plan i Meadow Roads lopp på Solvalla under onsdagen. Stjärnan, som var jättefavorit på V86® och pengarna tillbaka spelad-favorit på toton, var aldrig i någon förlustfara.
Fast loppet inleddes i rasslande tempo.
Örjan Kihlström laddade iväg bakom Don Fanucci Zet men kunde ändå inte stå emot katapultsnabbe Click Bait som öppnade i underkant 1.07 första halvvarvet. Per Lennartsson bakom Click Bait släppte dock strax välvilligt över kommandot åt storfavoriten som trots allt befann sig i spets med kilometern kvar.
Svårare blev det sedan inte. Don Fanucci Zet hade händelserna under full kontroll och gick stabilt ifrån till segern före stallkamraten Missle Hill som åter stod för en fin prestation.
– I dag var han lite mer laid back, förra gången ville han springa av sig men då hade jag också kört lite hårdare med honom innan det loppet. Jag tror jag vet var jag har ”Fanucci” nu, han kan det här och jag kan hästen, så jag tror vi är på rätt spår, sa tränaren Daniel Redén.
Därmed är halva startfältet i Elitloppet klart.
En direktplats till superslaget på Solvalla sista söndagen i maj ingick som bonus till vinnaren. Don Fanucci Zet, som vann Elitloppet 2021, blev nu den för loppet åttonde inbjudna hästen.

– Han kändes jättefin i dag också, mjuk och fin och lite mer avslappnad än senast. Daniel hade ju vässat till honom inför den förra starten men till den här gången hade han lagt om träningen lite för att försöka få till en formtopp till Elitloppet, så det var lite annorlunda. Men jag drog aldrig tussarna och hästen kändes likadan i mål som han gjorde ett varv kvar, tom i mål var han inte, så mycket kan jag väl säga, sa Örjan Kihlström strax efter att han lämnat över tömmarna.

Don Fanucci Zet noterade segertiden 1.09,9 över 1640 meter med autostart.
– Det känns häftigt att se Don Fanucci Zet tillbaka på den här nivån, efter sina problem under fjolåret och att han gjorde comeback nyligen också. Det är en häst som ska vara med i Elitloppet, men de måste bevisa det också – och det har han ju gjort nu två gånger, sa elitloppsgeneralen Anders Malmrot.Kingen och Kingslayer vann för Wäjersten
Kingslayer Pellini var en annan häst som fick stort förtroende av spelarna.
Den tuffe femåringen fixade nu en välförtjänt seger. Daniel Wäjersten lämnade andra par utvändigt med 600 meter kvar och favoriten plockade i snärtig stil säkert ned den duktige ledaren Global Crusader.
Det var den andra av Wäjerstens två vinnare på Bergsåker under kvällen.
Dessförinnan hade Kingen Mearas hållit hela vägen från ledningen, efter att ha sett till att svåraste motståndaren Belfort Rags blivit kvar ryggen. Kingen Mearas alltjämt obesegrad från ledningen och nu väntar STL-finalerna under elitloppshelgen.

Brageson imponerar för dagen.

Kallblodet infriade som favorit när han för Per Linderoth plockade hem sin andra raka seger. Startsnabbe Brageson fick den här gången en lugn start, men visade att hans fartresurser duger precis lika bra från kön. Via fjärdespår genom sista kurvan avgjorde åttaåringen till slut hur enkelt som helst.
– Det var härligt. Det är en bra häst i grunden och vi har kommit rätt på honom nu, hästen trivs hos oss och går på utedrift, då levererar han också, sa tränaren Lars Wikström. Weightlessness vägde tyngst i spurten
Tomas B Nilsson gjorde knappast resan från Östersund till Bergsåker förgäves.
Tillsammans med Weightlessness ordnade han rejält rens bland kupongerna. Sexåringen, med bara två procent av streckfördelningen på V86 fångade precis på linjen in den tappre favoriten Global Easy Rider.
Även Björn Goop agerade skrällkusk. I den andra avdelningen lånade han Roger Petterssons T. Wall’s Karma, streckad på åtta procent, som anförde varje meter av loppet.

Betydligt mer streckad var Goop bakom Jörgen Westholms högkapabla sto Graces Bird som här gjorde årsdebut. Några större spår av ringrost gick dock inte att skönja hos fyraåringen. Graces Bird ordnade en klassisk spets och slut-seger.
Även Westholm noterades för en dubbelseger under kvällen på Solvalla.
Hemmatränaren kunde från stallbacksläktaren njuta när Natural Mine spårade från start till mål i den avslutande avdelningen. Här vaktade Örjan Kihlström tömmarna.

Prickade man åtta rätt på V86 belönades man med 20 953 kronor. Sju rätt gav 62 kronor medan utdelningen för sex rätt uteblev.
Något som innebär jackpot nästa onsdag när Solvalla delar V86 med norska Bjerke.

Skribent: Daniel U. Olsson, Kanal 75
Don Fanucci Zet håller enkelt ifrån sig stallkompisen Missle Hill i Meadow Roads lopp. Foto: Lars Jakobsson, TR Bild