Publicerad måndag, 20 maj
Nyhet
Image

Presentationer Elitloppet, försök 1


De 16 hästarna är utvalda och spåren är lottade.
Nu är alla förutsättningar inför Elitloppet 2024 klara.
Här följer en presentation av deltagarna i Solvallas stora travfest 26 maj.

1 Denver Gio – Italien
Kön: Hingst
Ålder: 5 år
Tränare: Alessandro Gocciadoro, Italien
Kusk: Björn Goop
Ägare: Francesco Licciardi
Rekord: 1.10,3
Insprungna pengar: 3 253 621 kronor
Segerprocent: 42
Största seger: Prix Cagnes-sur-Mer, Jägersro 2023

Egenskaper
Styrka: 6
Speed: 8
Startsnabbhet: 9
Form: 9

Kommentar: Italiensk startblixt som stångats i kulltoppen i hemlandet utan att få nosen först i något av de största loppen. Anonym från bakspår i Fyraåringseliten den här helgen i fjol, men glänste i tre raka spetssegrar på svensk mark efter det och har sedan visat fortsatt utveckling i hemlandet. Briljerade i ledningen i försöket till Gran Premio della Lotteria, där han åkte ifrån slutvinnaren Capital Mail, men bommade spets i finalen och kroknade sista biten efter tredjespår runt slutsvängen. Alessandro Gocciadoros andra häst i loppet som ska köras av Björn Goop för första gången.

Förtidsodds ATG: 65.00

 

2 Don Fanucci Zet – Sverige
Kön: Hingst
Ålder: 8 år
Tränare: Daniel Redén, Sverige
Kusk: Magnus A Djuse
Ägare: Stall Zet (Daniel Redén), Sverige
Rekord: 1.08,9
Insprungna pengar: 14  505 718 kronor
Segerprocent: 54
Största seger: Elitloppet, Solvalla 2021

Egenskaper
Styrka: 8
Speed: 9
Startsnabbhet: 9
Form: 9

Kommentar: Sveriges sprinterkung som spurtvann Elitloppet 2021 och såg ut att kunna upprepa bedriften året efter då han vann sitt försök från spår 8, men galopperade från innerspår bakom bilen som storfavorit i finalen. Drog samma utgångsläge i försöket i fjol och var stenhårt betrodd då han åter högg i galopp från start. Blev borta från tävlingsbanan i nästan ett år och kördes passivt i återkomsten på Solvalla i början av april. Återvände två veckor senare och dundrade runt banan i taggad stil på 1.09,9/1 640 meter autostart. Följde upp med att säkra sin fjärde raka elitloppsbiljett genom att ta hem Meadow Roads lopp till bottenodds. Slipper favoritskapet i årets rekordtuffa upplaga och körs för första gången av Magnus A Djuse då Örjan Kihlström valt stallkamraten Francesco Zet.

Förtidsodds ATG: 9.00

3 Go On Boy – Frankrike
Kön: Hingst
Ålder: 8 år
Tränare: Romain Derieux
Kusk: Romain Derieux
Ägare: Ecurie Nixonn, Frankrike
Rekord: 1.08,4
Insprungna pengar: 13 416 541 kronor
Segerprocent: 27
Största seger: Grand Prix de Wallonie, Mons 2023

Egenskaper
Styrka: 9
Speed: 10
Startsnabbhet: 7
Form: 8

Kommentar: Makalös spurtare som flög sista 100 meterna i 1.01-fart i fjolårets final, vilket räckte till en delad andraplats. Kördes på liknande avvaktande sätt under hela vintermeetinget i Paris där han gick snabbast av alla över mål både som fyra i Prix d’Amerique och tvåa i Prix de France – de enda starter i karriären där hästen tävlat barfota runt om. Galopperade i genrepet och har pausat en dryg månad sedan dess varför formen är aningen svårbedömd. Gynnas av de mindre fälten på Solvalla där han inte behöver plocka lika många längder över upploppet och blir hyperfarlig om loppen skulle köras i högre utgångstempo jämfört med i fjol.

Förtidsodds ATG: 10.50

4 Joviality – Sverige
Kön: Sto
Ålder: 5 år
Tränare: Sabine Kagebrant
Kusk: Erik Adielsson
Ägare: Stall Courant AB, Sverige
Rekord: 1.08,4
Insprungna pengar: 25 795 479 kronor
Segerprocent: 63
Största seger: Svenskt Travderby, Jägersro 2023

Egenskaper
Styrka: 8
Speed: 9
Startsnabbhet: 9
Form: 9

Kommentar: Ung globetrotter med makalös meritlista som redan är Sveriges vinstrikaste sto genom tiderna. Inledde sin karriär i Nordamerika där hon bland annat segrade i Yonkers Trot och Breeders Crown samt slutade tvåa i Hambletonian. Kom till Sverige och Sabine Kagebrants regi i fjol där hon triumferade mot hingstarna i Svenskt Travderby. Testade hetluften i Paris i vintras vilket resulterade i en meriterande bronsplats i Prix d’Amérique. Gjorde comeback på svensk mark genom att ta en promenadseger på Umåker förra helgen och får nu ta sig an grabbarna i världseliten under förutsättningarna hon växte upp – bakom en startbil över engelska milen.

Förtidsodds ATG: 25.00

5 Capital Mail – Italien
Kön: Hingst
Ålder: 6 år
Tränare: Gennaro Casillo
Kusk: Antonio di Nardo
Ägare: Saverio Cortese, Italien
Rekord: 1.09,5
Insprungna pengar: 12 111 070 kronor
Segerprocent: 35
Största seger: Gran Premio della Lotteria, Agnano 2024

Egenskaper
Styrka: 7
Speed: 9
Startsnabbhet: 8
Form: 9

Kommentar: Italiensk uppstickare som inledde karriären med sju raka segrar som tvååring. Etablerade sig i kulltoppen i hemlandet och derbytvåa innan han flyttades till Frankrike och i Skandinavien dopingavstängde Fabrice Souloy. Spetsvann ett par sprinterlopp i fin stil på platta banor, men lyckades aldrig på Vincennes. Återvände till hemlandet för träning hos svenskbekantingen Gennaro Casillo i våras och visade sig stormtrivas med två heat samma dag när han tog hem Italiens största lopp Gran Premio della Lotteria, efter att vaket ha körts till ledningen från bakspår. Extremt effektiv i tätpositionen där han vägrar att släppa någon förbi sig, men kan få svårt att nå dit i denna konkurrens.

Förtidsodds ATG: 65.00

6 Önas Prince – Sverige
Kön: Hingst
Ålder: 7 år
Tränare: Per Nordström
Kusk: Per Nordström
Ägare: Per Nordström AB, Hansson P& Nilsson R, Sverige
Rekord: 1.09,2
Insprungna pengar: 12 916 332 kronor
Segerprocent: 61
Största seger: Breeders’ Crown, Sundbyholmstravet 2021

Egenskaper
Styrka: 8
Speed: 8
Startsnabbhet: 9
Form: 10

Kommentar: Pampig segermaskin som länge dominerade sin kull och tog flera tunga titlar som unghäst. Har sedan dess haft Elitloppet som huvudmål varje säsong. Galopperade i slagläge vid ingången till upploppet femåring. Fungerade inte perfekt i travet i fjol, men tog sig ändå till final där han blåste till spets, släppte till Hohneck och slutade fyra. Opererade bort en lös benbit i ett framknä efter säsongen och har sedan återvänt till synes bättre än någonsin. Obesegrad i tre starter under 2024 och svarade för en maktdemonstration då han lämnade konkurrenterna i Paralympiatravets final.

Förtidsodds ATG: 12.50

 

7 A Fair Day – Sverige
Kön: Hingst
Ålder: 5 år
Tränare: Elisabeth Almheden
Kusk: Oscar Ginman
Ägare: Elisabeth Almheden, Sverige
Rekord: 1.09,4
Insprungna pengar: 3 205 000 kronor
Segerprocent: 52
Största seger: Breeders’ Crown, Sundbyholmstravet 2023

Egenskaper
Styrka: 7
Speed: 8
Startsnabbhet: 10
Form: 8

Kommentar: Smålands stolthet och ”folkets häst” som tränas av en pensionär och körs av en rivningsarbetare. Utvecklades enormt under andra delen av fyraåringssäsongen, vilken kröntes med seger i finalen av Breeders’ Crown. Gjorde under påkshelgen bejublad årsdebut då han på snabba 1.09,4/1 640 meter autostart pulveriserade motståndet i Prins Carl Philips Jubileumspokal på Färjestad. Har åkt på två snöpliga andraplatser efter struliga resor sedan dess, men får nu åter sina favoritförutsättningar med framspår över sprinterdistans. Kusligt startsnabb och har aldrig förlorat från ledningen i felfritt lopp, samtidigt oprövad mot eliten och därför en av loppets mest spännande deltagare.

Förtidsodds ATG: 200.00

 

8 Idao de Tillard – Frankrike
Kön: Hingst
Ålder: 6 år
Tränare: Thierry Duvaldestin
Kusk: Clément Duvaldestin
Ägare: Cyril Sevestre, Frankrike
Rekord: 1.09,4
Insprungna pengar: 25 042 334 kronor
Segerprocent: 73
Största seger: Prix d’Amérique, Vincennes 2024

Egenskaper
Styrka: 10
Speed: 10
Startsnabbhet: 8
Form: 9

Kommentar: Frankrikes nye kejsare galopperade snöpligt i Prix d’Amerique-debuten som femåring, men var omutbar på Vincennes i vintras då han drog in över tio miljoner kronor och förutom revanschen i huvudloppet även tog hem Prix de France, Prix Tenor de Baune och Prix de Selection. Har vunnit 30 av 41 starter genom karriären och ståtade med nio raka inför återkomsten och elitloppsgenrepet i Prix des Ducs de Normandie. Blev påkörd i en omstart och fick sedan en strulig resa, men klockades till 1.07,7 sista kilometern och flög lågt över upploppet som trea. Blev den första hästen att bjudas in till Elitloppet i år och därmed första regerande Prix d’Amérique-mästaren sedan Bold Eagle 2017. Kommer till Solvalla för att krönas till världens främste travare, men frågetecken för kusken som aldrig har kört på svensk mark.

Förtidsodds ATG: 5.00

Skribent: Robin Johansson & Daniel U. Olsson, Kanal 75