Publicerad måndag, 20 maj
Nyhet
Image

Presentationer Elitloppet, försök 2


De 16 hästarna är utvalda och spåren är lottade.
Nu är alla förutsättningar inför Elitloppet 2024 klara.
Här följer en presentation av deltagarna i Solvallas stora travfest 26 maj.

1 Hustle Rain – Danmark
Kön: Hingst
Ålder: 5 år
Tränare: Mattias Djuse, Sverige
Kusk: Mats E Djuse
Ägare: Metro Invest A/S & Lind-Holm Thomas
Rekord: 1.10,0
Insprungna pengar: 2 620 780 kronor
Segerprocent: 39
Största seger: Sprintermästaren, Halmstad 2023

Egenskaper
Styrka: 7
Speed: 8
Startsnabbhet: 8
Form: 9

Kommentar: Fjolårets Sprintermästare – de svenska fyraåringarnas motsvarighet till Elitloppet – som vann försöket utvändigt och spårade runt om i finalen under en för äldste och yngste bror Djuse magisk kväll på Halmstadtravet. Startade sporadiskt under resten av säsongen, men avrundade på bästa sätt med seger i St Leger över dubbla distansen. Årsdebuterade på Rättvik med en mersmakande andraplats bakom Francesco Zet och följde upp med ett nytt andrapris bakom Barack Face i Copenhagen Cup. Färsk i dessa sammanhang och blev sista häst att bjudas in. Ägs i Danmark och är därmed ensam representant utanför Europas tre stora travnationer Frankrike, Italien och Sverige. Mattias Djuses första elitloppshäst som brukar köras av yngste bror Magnus, men nu får Mats i sulkyn för första gången.

Förtidsodds ATG: 125.00

2 Hohneck – Frankrike
Kön: Hingst
Ålder: 7 år
Tränare: Philippe Allaire
Kusk: Gabriele Gelormini
Ägare: Philippe Allaire, Frankrike
Rekord: 1.08,9
Insprungna pengar: 26 226 094 kronor
Segerprocent: 34
Största seger: Elitloppet, Solvalla 2023

Egenskaper
Styrka: 8
Speed: 9
Startsnabbhet: 9
Form: 9

Kommentar: Regerande mästaren som stångats i tuffast tänkbara sammanhang hela karriären i hemlandet men visat sig ha en särskild fäbless för Solvallas tusenmetersbana. Var omöjlig att fånga från ledningen förra året och återkom senare på säsongen för att hemföra finalen i UET Circuit på samma sätt. Verkar ha ledsnat på att springa i backarna på Vincennes och var ingen faktor under senaste vintermeetinget, men lämnade ett formbesked som tvåa i Prix de l’Atlantique och följde upp med ett fjärdepris i genrepet Prix des Ducs de Normandie. Legendariske tränaren Philippe Allaire beskrev sin hingst som ”den perfekta elitloppshästen” i fjol och har laddat ett år för att förvara sin titel. Sjönk dramatisk på förtidsoddsen då han drog spetsläge i försöket.

Förtidsodds ATG: 5.25

3 Gaspar de Brion – Frankrike
Kön: Valack
Ålder: 8 år
Tränare: Matthieu Abrivard, Frankrike
Kusk: Matthieu Abrivard
Ägare: Ecurie LD-M Abrivard, Frankrike
Rekord: 1.10,3
Insprungna pengar: 7 087 646 kronor
Segerprocent: 31
Största seger: Grand Prix du Sud-Ouest, Toulouse 2023

Egenskaper
Styrka: 9
Speed: 8
Startsnabbhet: 7
Form: 10

Kommentar: Franskt formkort som fick sitt genombrott som femåring då han radade upp sex raka segrar på Vincennes. Har sedan så sakteliga vandrat mot toppen, även om han inte nått yppersta eliten och som valack heller inte fått tävla i de största loppen. Fick mäta krafterna med de allra bästa i Prix des Ducs de Normandie förra lördagen och spurtade förbluffade rappt som 42-oddsare – med Idao de Tillard och Hohneck bakom sig i mål. Oprövad med skandinaviska förutsättningar och därför extremt svårbedömd. Har visat sig väldigt allround gällande löpningsförlopp i hemlandet, men frågan är om han har tillräckligt med fart i benen för att utmana världseliten över sprinterdistans på Solvalla?

Förtidsodds ATG: 45.00

4 Horsy Dream – Frankrike
Kön: Hingst
Ålder: 7 år
Tränare: Pierre Belloche, Frankrike
Kusk: Eric Raffin
Ägare: Ecurie Du Closet, Frankrike
Rekord: 1.10,1
Insprungna pengar: 9 313 887 kronor
Segerprocent: 45
Största seger: Prix de Selection, Vincennes 2023

Egenskaper
Styrka: 9
Speed: 10
Startsnabbhet: 8
Form: 9

Kommentar: Speedfantom som kom till Pierre Belloche i början av 2022 och vandrade rakt upp i eliten på en säsong. Dominerade vintermeetinget med fyra raka segrar och blev favoritspelad i Prix d’Amerique 2023 – där han kroknade efter opassande resa. Var tidigt klar för Elitloppet i fjol, men skadade sig och tvingades stanna hemma. Fick inte alls till det på samma sätt under den här vintern i Paris och missade Prix d’Amerique, men hade visat gryende form inför starten i Prix de l’Atlantique senast. Svarade där för en hårresande prestation när han flög ifrån konkurrenterna i 1.05-fart över Enghiens 400 meter långa upplopp. Gör sin första start utanför Frankrike och över engelska milen. Även ovan vid framspår bakom bilen och har sällan laddats, men visade startsnabbhet i karriärens enda sprinterlopp då han segrade på 1.10,3/1 800 meter autostart i La Capelle i höstas. Brukar köras i ryggar och har en enormt tung avslutning.

Förtidsodds ATG: 8.25

5 Francesco Zet – Sverige
Kön: Hingst
Ålder: 6 år
Tränare: Daniel Redén
Kusk: Örjan Kihlström
Ägare: Stall Zet (Daniel Redén), Sverige
Rekord: 1.09,4
Insprungna pengar: 18 505 000 kronor
Segerprocent: 92
Största seger: Svenskt Travderby, Jägersro 2022

Egenskaper
Styrka: 9
Speed: 10
Startsnabbhet: 9
Form: 9

Kommentar: Fenomen med outforskad kapacitet som inte förlorat eller blivit allvarligt utmanad på nästan tre år i inhemsk konkurrens. Dominerade totalt som unghäst och vann samtliga de stora årgångsloppen, kriteriet och derbyt inkluderat med rekordartade nio miljoner kronor insprunget som fyraåring. Matchades väldigt sparsamt i fjol med blott fyra starter inkluderat säsongens stora mål Margareta Wallenius-Klebergs Pokal. Lekte hem återkomsten på Rättvik och kommer till start med 18 raka segrar. Den stora hemmafavoriten som tackade ja som andra häst för att få drömmötet med Idao de Tillard. Spåddes redan som fyraåring bli ”hästen som kommer att vända upp och ner på travsporten” av sin tränare Daniel Redén. Nu har tidpunkten kommit att göra det.

Förtidsodds ATG: 4.15

6 Decision Maker – Sverige
Kön: Sto
Ålder: 5 år
Tränare: Stefan Melander, Sverige
Kusk: Carl Johan Jepson
Ägare: Stall T.Z. (Stefan Melander)
Rekord: 1.10,2
Insprungna pengar: 2 735 250 kronor
Segerprocent: 37
Största seger: Baroness Karsks lopp, Solvalla 2023

Egenskaper
Styrka: 7
Speed: 7
Startsnabbhet: 9
Form: 10

Kommentar: Stenhårt sto med spikrak utvecklingskurva som krossat allt i sin väg under vintern och våren. Ståtar med tio segrar på sina tolv senaste starter och tycks bara bli starkare för varje lopp. Kommer närmast från sin kanske mest imponerande prestation då hon bombade till spets från spår 8 bakom bilen på Åby och drog undan på 1.11,0/2 140 meter autostart. Har mestadels matchats mot ston och aldrig ens provat gulddivisionen. Ställs nu inför ett helt annat motstånd och får äntligen chansen att löpa ut och visa sitt fulla kunnande.

Förtidsodds ATG: 225.00

7 Borups Victory – Sverige
Kön: hingst
Ålder: 6 år
Tränare: Daniel Wäjersten, Sverige
Kusk: Daniel Wäjersten
Ägare: Stall Droad AB
Rekord: 1.10,7
Insprungna pengar: 4 273 315 kronor
Segerprocent: 39
Största seger: Seinäjoki-Ajo, Seinäjoki 2024

Egenskaper
Styrka: 8
Speed: 8
Startsnabbhet: 8
Form: 9

Kommentar: Fysiskt praktexemplar som alltid visat talang utöver det vanliga. Inledde karriären med fem segrar och två andrapris för Robert Bergh som två- och treåring innan han floppade i ett par starter och flyttades till Svante Båth. Fick fyraåringssäsongen ödelagd av hälsoproblem och återkom i regi Daniel Wäjersten förra vintern. Tagit stadiga steg mot toppen sedan dess och visade att han kan hävda sig mot de med en toppspurt som tvåa bakom Francesco Zet i Margatera Wallenius-Klebergs Pokal i augusti. Följde upp med en andraplats i Sundsvall Open Trot och har trimmats med sikte mot Elitloppet hela vintern. Inlett säsongen strålande med överlägsna segrar i Finland och senast på Umåker. Färsk i världseliten och spännande då han bara gjort 31 starter och kan ha fortsatt utveckling i sin stora kropp. Blir Daniel Wäjerstens första häst i Elitloppet.

Förtidsodds ATG: 75.00

 

8 Bengurion Jet – Italien
Kön: hingst
Ålder: 7 år
Tränare: Alessandro Gocciadoro, Italien
Kusk: Alessandro Gocciadoro
Ägare: Le Siepi Horse Racing S.R.L.S, Italien
Rekord: 1.08,7
Insprungna pengar: 8 622 501 kronor
Segerprocent: 26
Största seger: Premio Tino Triossi, Capannelle 2021

Egenskaper
Styrka: 8
Speed: 9
Startsnabbhet: 8
Form: 8

Kommentar: Ojämnt fartvidunder som bländade den svenska travpubliken då han presenterade sig på Jägersro sommaren 2021 och körde ifrån sina konkurrenter på 1.08,8/1 640 meter autostart – alltjämt svenskt rekord för fyraåringar och en av de snabbaste tider som travats i Europa. Nådde inte samma höjder som femåring, men visade under elitloppshelgen i fjol att han var tillbaka genom att spurta hem Sweden Cup från köposition. Utmålades inför säsongen som årets stora elitloppshopp i Alessandro Gocciadoros stjärnspäckade stall och imponerade väldeliga när han utklassade konkurrenterna i återkomsten på svensk mark på Jägersro 20 april. Var inte alls lika vass i finalen av Paralympiatravet på Åby där han fick nöja sig med fjärdepriset. Slickat såren efter det och har visat att han kan matcha vem som helst när han tävlar på topp.

Förtidsodds ATG: 100.00

Skribent: Robin Johansson & Daniel U. Olsson, Kanal 75