Publicerad måndag, 17 juni
Nyhet
Image

Robert Bergh lättad och positiv


Förra veckan blev travtränaren Robert Bergh av med sin F-skattsedel.
På fredagen blev han av med sin tränarlicens.

Nu uttalar sig om sig Robert Bergh för första gången om senaste veckans dramatik i ett av landets mest framgångsrika stall under 2000-talet.
Det är en lättad och positiv Robert Bergh på andra sidan luren på fredagskvällen.
Det har gått ett par timmar sedan han lyckats betala sin skatteskuld.
En skatteskuld som gjort att han blivit av med sin F-skattesedel och därmed även sin A-tränarlicens – en licens som är en förutsättning för hans levebröd.
– Jag hann inte rädda licensen, men hoppas på en skyndsam hantering av F-skattsedeln då det även ligger en ny licensansökan och väntar, det är bara att hoppas på det
Du är en av travsportens största stjärnor och vart oerhört framgångsrik sportsligt. Hur har du hamnat i den här situationen?
– Det är väl lite så jag varit hela tiden… det går bara full fart framåt.
Är du en slarver?
– Nej, det tycker jag inte. Jag har varit fullt medveten om situation och sålt hästar, material, sänkt priser på gårdarna långt under värderingar, jag har provat med bekantas hjälp men det har stannat där för de har också sett att det finns värden i gårdar och fastigheter. Det enda var att fortsätta försöka sälja.
– Jag har inte haft full fart framåt sista tre åren, men visst hade det bästa varit att jag bestämt sagt, innan flytten till Åby, att jag kommer när gården i Sundsvall är såld, men man ska tänka på att det inte är kundvänligt att gå ut med att man ska flytta när man sålt, det blir naturligt oroligt och många frågor dagligen.

Två gårdar
Robert Bergh har haft två gårdar, en i Hajom utanför Göteborg och en i Töja utanför Sundsvall.
En situation som till slut blev ohållbar och den ekonomiska verkligheten hann ifatt.
– Det var ingen överraskning, utan vi har suttit ner i omgångar flera år för att hitta en lösning och allt har landat att vi måste sälja. Men vi har inte fått sålt. Det var en kombination av olika saker, det blev en overklig situation tycker jag, pandemin kom och allt vart så jävla svårsålt hela tiden. Vi skulle haft dubbelt betalt om vi sålt för tio år sedan.
Men det blev försäljning nu i maj då gården utanför Sundsvall blev såld och Robert Bergh hoppades det skulle lösa problemen med skatteskulden.
– Summa summarum har det varit en svår vecka. Eftersom fastighetsaffären inte var klar på grund av att köparen måste ha klartecken från länsstyrelsen, vi har försökt påverka länsstyrelsen om de kan påskynda hanteringen men det kunde de inte. Då bestämde sig köparen, som jag känner, att han kunde betala i förskott, men då tog det stopp för det finns pantbrev på Åby, och sedan måste banken göra sina åtaganden så det har varit väldigt invecklat…
– Jag får stå där med ett hundhuvud som inte klarat av det där, jag skulle givetvis kontaktat Skatteverket och berättat att jag sålt gården men att det kommer ta sina veckor innan allt är klart, det var en jäkla blunder att inte kontakta dem.

Ledsen och frustrerad
Men på fredagen lyckades Robert Bergh, enligt hans egen utsaga, göra rätt för sig gällande skatten.
– Vi lyckades betala in skatten i dag på eftermiddagen och ansöka om ny F-skattsedel, men det var för sent att rädda licensen. Det får jag respektera givetvis, det förstår jag att det måste vara svart eller vitt, har man inte F-skattsedel så kan man inte ha licensen.
Hur mår du? Skäms du? Eller var är det för känslor?
– De här veckorna har man varit ledsen och frustrerad, det har varit en blandning hela tiden. Samtidigt blev jag glad i dag när vi fick ihop det och kunde betala, jag har redan ansökt om en ny F-skattsedel, det har varit det viktiga för mig.

Över 5 000 segrar
Robert Bergh är en av Svensk Travsports mest framgångsrika tränare och kuskar genom alla tider. Han har bland annat vunnit Elitloppet, Svenskt Travderby, Svenskt Travkriterium, Europaderbyt och blivit invald i travsportens Hall Of Fame.
Robert Berghs stall har tagit över 5 000 segrar sedan starten och kört in över 414 miljoner kronor.

Skribent: Lars-Ove Pettersson, Kanal 75
Foto: Maria Holmén, TR Bild