Publicerad måndag, 17 juni
Nyhet
Image

Storseger för Borups Victory – oslagbar i Kymi Grand Prix


Efter silversuccén i Elitloppet – nu var Borups Victory överst på tronen.

Daniel Wäjerstens stjärna var omöjlig att fånga från ledningen i finska miljonloppet Kymi Grand Prix.
I Elitloppet slutade det med en högst mersmakande andraplats.
Nu var Borups Victory tillbaka i vinnarcirkeln. Sexåringen från Daniel Wäjerstens stall har i år på allvar etablerat sig i Europaeliten efter att hästen under lördagen bärgat pokalen i det finska storloppet Kymi Grand Prix på banan i Kouvola. En seger värd cirka 1,1 miljoner svenska kronor.
Årets Kymi Grand Prix handlade på förhand mest om två hästar. I den ena ringhörnan Borups Victory och i den andra den franske fantomen Go on Boy.
Väl i loppet blev det också exakt så. Daniel Wäjersten körde tidigt till och fick överta ledningen efter ett halvvarv, Romain Derieux bakom Go on Boy tog snart sats från köposition för att landa utvändigt med kilometern kvar av loppet. Men närmare kom aldrig fransmannen. Borups Victory stack enkelt ifrån i en snabb avslutning, loppet klockades till 1.07 sista 500 meterna.
– Det var en inte så snabb öppning för de här hästarna, så det blev en bra början på loppet får vår del och det kändes väldigt bra när vi kunde komma till ledningen. Men sedan fick vi Go on Boy på utsidan det sista varvet, då blev man lite osäker för det är en av de bästa hästar som jag sett. Fast Borups Victory hade mycket krafter kvar, det gick fort till slut med förhållanden var väldigt bra i dag, sa Daniel Wäjersten i segerintervjun.
Go on Boy fick därmed, liksom i fjol då bakom Etonnant, nöja sig med andrapriset.
Trea slutade överraskande hemmahästen Jason’s Camden som gjort loppet i rygg på vinnaren. Sweden Cup-vinnaren Missle Hill, körd av Örjan Kihlström, hamnade en bit bak i fältet men avslutade på ett fint vis för att knipa femtepriset.
Segertiden i loppet skrevs till 1.11,0 över 2100 meter med autostart.

För Borups Victory var det här andra storloppsseger på finsk mark i år. Tidigare i våras blev det även seger i Seinäjoki-Race. Möjligheten finns för ett nytt besök i landet, då S:t Michel-Ajo avgörs den 14 juli.
– Vi har tävlat i Mikkeli förut och det är alltid kul att komma hit till Finland, men vi vet inte ännu var nästa start blir och får ta ett lopp i taget. Jag är väldigt nöjd med var vi har hästen nu och fortsätter han på den här nivån är det ju fantastiskt, berättade Wäjersten.

Skribent: Daniel U. Olsson, Kanal 75
Borups Victory vinner Kymi Grand Prix enkelt före Go on Boy. Foto. Maisa Hyttinen, Suomen Hippos