Publicerad måndag, 01 juli
Nyhet
Image

Supertider av Svanstedts stjärnor


De kunde aldrig komma till Elitloppet. Istället dominerar de på hemmaplan.

Åke Svanstedts duo Jiggy Jog och Southwind Tyrion imponerade båda storligen vid segrar på Meadowlands natten mot söndag svensk tid.
Två nordamerikanska hästar var länge aktuella att göra resan till Solvalla och Elitloppet sista söndagen i maj.
Men planerna gick i stöpet varpå svenskfödda Jiggy Jog och svenskägda Southwind Tyrion fick stanna i USA.
Sett till insatserna på Meadowlands på lördagskvällen lokal tid så hade båda hästarna sannolikt satt ytterligare färg på festligheterna på Solvalla.
För Jiggy Jog väntade andra starten för säsongen och en smärre straffspark i ett stolopp med sex hästar som utmynnade i rena promenaden där första halvan av loppet travades i 1.12,5-tempo.
Desto fortare gick det när körande Dexter Dunn tryckte på gaspedalen runt slutsvängen och sprintade ifrån sina konkurrenter via visslande 1.02,6 sista quartern – den snabbaste avslutning som noterats på Meadowlands och fart står sig till och med mot Horsy Dreams makalösa uppvisning i Elitloppet.
– Hon är lika stark som hon var förra året. Trots att hon hade vilat i sex veckor så hade hon farten i kroppen, berömde segerkusken efter triumfen på tiden 1.09,7/1 609 meter autostart.

Nära banrekordet trots regn
Ännu snabbare behövde Southwind Tyrion springa för att ta hem öppna klassen, ett lopp som kördes i mer konventionellt tempo och fick en otrolig sluttid.
Här satt Svanstedt själv i sulkyn och valde ett betydligt mer offensivt upplägg då han brakade till ledningen och drog stenhårt på det vid det laget regnplågade underlaget som klassats om till ”good” för att understryka de icke optimala förutsättningarna.
Det skvätte rejält när ekipaget drog igenom vattenpölen runt sista sväng, bara för att lämna sina konkurrenter med flera längder på strålande 1.08,0/1 609 meter, en tiondel från det absoluta banrekordet på USA:s nationalarena.
Fort gick det även för hästen som förväntas ta över kronan på andra sidan Atlanten.
Nancy Takters Karl dominerade sin kull som tvååring och har fortsatt på den inslagna vägen mot superstjärnestatus i år.
Fjärde raka för säsongen kom i ett treåringslopp där Yannick Gingras körde till ledningen efter knappt halva distansen och åkte i mål på 1.09,0 bakom en till synes obrukad häst.
– Jag tog det lugnt från början och lät de andra hitta sina positioner. När man kör en sådan storfavorit gäller det bara att undvika problem och inte få någon galopperande häst framför. Sedan var det bara att köra till ledningen, sade segerkusken om hästen som vunnit 13 av 14 starter är klar förhandsfavorit inför Hambletonian senare i sommar.
Om Karl skulle lyckas infria det innebär det att hästens far Tactical Landing blir den första avelshingsten att vinna Nordamerikas största travlopp med sina två första kullar sedan legendariske Star’s Pride i slutet av 1950-talet.

Skribent: Kanal 75
Foto: Thomas Blomqvist/TR Bild