Publicerad söndag, 26 maj
Nyhet
Image

Sweden Cup: Missle Hill – knatten med nio liv


Efter att ha rumsterat om i stallarna och särat på bråkiga hingstar har nioårige Missle Hill fått ett nytt liv.
På lördagen spurtade han hem Sweden Cup på Solvalla.
– Han är hingst men myran i stallet och vill tycka att han är bäst. Nu får han vara kung och nu trivs han med livet och i dag var han fasicken bäst, sa Daniel Redén efter segern i det stora sprinterloppet med 600 000 kronor i förstapris.

Elitloppet har de vunnit en gång tillsammans, Daniel Redén och kusken Örjan Kihlström.
2021 blev det seger med Don Fanucci Zet och i helgen finns chansen igen.
På söndagen har Solvallatränaren två hästar med i världens största sprinterlopp där Örjan Kihlström tar hand om Francesco Zet och Magnus A Djuse kör Don Fanucci Zet.
När Redén på lördagen triumferade i Sweden Cup var det däremot första gången det blev seger i ”Lilla Elitloppet” som loppet kallas i folkmun.
Nioårige Missle Hill vann både försök och final och var enormt bra. Segertiden i finalen skrevs till 1.09,5 över 1640 meter meter autostart.
Örjan Kihlström hittade andraparet utvändigt och satt kvar där till upploppets början där Missle Hill släpptes på. Och det syntes tidigt att segern skulle gå till den lille krigaren som kom längst ut i banan.
Alessandro Gocciadoros Always Ek som hade tagit hem sitt försök på chocktiden 1.08,6 var inte alls lika bra i finalen och slutade tvåa från ledningen.
Inte heller franske Just A Gigolo som spurtade med stora kliv i sitt försöklopp var lika bra när det drog ihop sig till final och galopperade ute i tredjespår i den sista kurvan.
Att den franske favoriten gjorde bort sig öppnade för Örjan Kihlström och Missle Hill.
– Vi fick en bra position, men de kom ju bakifrån redan 900 kvar och jag kunde inte ge mig iväg så tidigt i tredje. I sista sväng hade vi tur då Just A Gigolo galopperade och luckan kom helt perfekt. Det löste sig optimalt helt enkelt men Missle har varit fantastiskt fin en längre tid nu och vann säkert, sa Örjan Kihlström.
Missle Hill har svarat för toppinsatser i vår utan att få vinna. Bra tvåa i Seinäjoki Race i april och lika fin senast i loppet bakom Don Fanucci Zet där den senare blev klar för Elitloppet.
Den lille krigaren som nu klev över åtta miljoner intjänat har varit med i Elitloppet även han.
Örjan Kihlström:
– Han har varit fantastiskt fin och är väl i sitt livs form får man väl säga även om han var bra för några år sedan också, berömde världskusken.

Bra elitloppsuppladdning
Missle Hill vann sitt försökslopp den tunga vägen utvändigt ledaren. Segertiden 1.09,2 var ett tag det snabbaste i loppets historia innan Alessandro Gocciadoro körde 1.08,6 med Always Ek.
Daniel Redén kunde inte ha fått en bättre uppladdning inför 2024 års elitlopp.
Formen Missle Hill hade under lördagen visar att han gjort saker rätt på slutet.
– Jag så stolt. Det är ju myran i stallet det här…och att ha den karriären han haft! Han hade en jäkla utveckling när han kom till oss och hade en enorm fyraåringssäsong och vann Jubileumspokalen som femåring. Sedan dök en viss Don Fanucci Zet upp i stallet och Xanthis Harvey. Det blev ett jäkla bråk och de stod mest och skrek på varandra om vem som var bäst, de glömde att springa alla tre ett tag.

Rockader i stallet
I stjärnfabriken på Furuby Gård utanför Enköping blev det rockader. Maarit Mäkelä är en av de anställda hos Stall Zet som fick upplåta en box i stallet där hon håller till.
– Missle fick flytta upp till Maarits stall. Det var som att han hittade ett nytt liv. Nu får han vara kung och nu trivs han med livet. En häst måste må bra för att de ska prestera. Det är första gången jag vinner Sweden Cup och det är riktigt stort, sa Daniel Redén.
Björn Goop körde ett bra lopp med Gocciadoros Diamond Truppo som belade tredjeplatsen loppet. Fyra den stora överraskningen Emoji som avslutade tungt i både försök och final för Flemming Jensen.
Ett annat stort utropstecken som kördes offensivt och fick kämpa på Solvalla var tyske Gio Cash med sin tränare Dion Tesselaar , diskad måltrea efter galopp kort före mål i finalen.

Franske favoriten Just a Gigolo travade inte bra i finalen och galopperade för Gabriele Gelormini.

Skribent: Mikael Wikner, Kanal 75
Missle Hill segerparaderar på Solvalla efter Sweden Cup. Foto: Lars Jakobsson, TR Bild

Daniel Redén och Örjan Kihlström efter Sweden Cup. Foto: Lars Jakobsson
TR Bild
Missle Hill spurtar till seger i Sweden Cup. Foto: Lars Jakobsson
TR Bild