Publicerad måndag, 01 augusti
Image

Tjomsland grabben hela dan i derbyloppen i Östersund


Öystein Tjomsland hade elva hästar med i derbyloppen i Östersund och var lika dominant som befarat.
Han körde själv Nordsjö Anna till en överlägsen seger i Derbystoet och vännen Tom Erik Solberg löste sedan uppgiften med favoriten Tangen Minto i kallblodsderbyt.
Succén kompletterades med en knippe andra- och tredjeplatser under söndagen.
– Otroligt härligt. Vi visste på förhand att vi hade bra hästar men det gäller att ha form när dagen kommer också.

Norrmannen Öystein Tjomsland, med svensk filial i Sundsvall, har verkligen tagit för sig i de svenska unghästloppen de senaste åren.
På söndagen tog han sin sjätte seger i Svenskt Kallblodsderby som tränare, nu med Tangen Minto som kollegan Tom Erik Solberg satt bakom.
Tjomsland var själv tvåa i loppet med Smedheim Braut, medan Lars Anvar Kolle tog sig emellan i kampen om tredjeplatsen med en starkt spurtande Reime Blesen som Anders Wolden Lundström tränar.
Tjomsland var sedan fyra och femma med Tangen Ove respektive Holter Odin. Trö Kasper blev dock oplacerad…
Tangen Minto var favoriten att slå i söndagens derby och skulle visa sig överlägsen efter tidig ledning och ett avslutande sista varv i trakterna av 1.21,0. Segermarginalen blev fyra längder och segertiden 1.23,5 över 2140 meter auto
Förra året galopperade hästen bort sig i den svenska kriteriefinalen och bollade sedan med motståndet i den norska varianten.
Året började med en sämre insats varefter Tangen Minto kom ut som sitt gamla jag igen och vann sitt derbykvalen i Östersund. Söndagens start var den blott tredje för året.

Tom Erik Solberg har aldrig tvivlat på hästen.
– Jag har tyckt hela tiden att han varit den bästa i sin årgång men det var en del problem med honom i vår. Öysteins team har gjort ett fantastiskt jobb med honom. Nu var han tillbaka där han ska vara och kändes stark och fin hela vägen, sa Solberg.
I fjol vann han derbyt i Östersund med Tjomslands Tangen Bork. Solberg tackade Tangen-uppfödaren Jörn Gunnar Nilsen som fanns med i vinnarcirkeln.
– Nilsen har funnits med länge och står för viktiga saker i Norge.

Framhöll teamet
Nästa söndag har Öystein Tjomsland sex hästar inkvalade till kriteriefinalerna på Dannero. där även svenske Jan-Olov Persson har laddat.
I Östersund såg svenske amatören David Nylander ut att kunna nå en fin placering med Dellenit körd av Mats E Djuse men allt ändade i galopp i den sista kurvan.
Öystein Tjomsland framhöll gång på gång att många finns bakom framgångarna i Norge och Sverige.
– Jag och mitt stora team har funnit ett koncept som fungerar och vi har god kontroll på det vi gör.

Nordsjö Anna formidabel
I år var förstapriset i båda derbyloppen 600000 kronor.
En lika stor summa alltså även i stona stora lopp i Östersund där sex av finalisterna – halva finalfältet i Derbystoet- kom från det gula stallet.
Öystein Tjomsland vann loppet för fjärde gången och vinnaren Nordsjö Anna var formidabel. Det blev även full pott om platserna bakom för stallet med Sjö Perla (Ulf Ohlsson) och Tangen Tone (Tom Erik Solberg) som tvåa och trea.
I uttagningsloppet för två veckor sedan hade storfavoriten visat upp hetsiga tendenser och det mesta handlade om att hålla henne lugn i inledningen av loppet.
Eller ”rolig” som det heter på norsk.
Tjomsland tog det lilla lugna och körde bara för position från start och kunde överta ledningen i den första kurvan av stallkamraten Tangen Tone.
Nordsjö Anna höll sig lugn och samlad och fick sticka undan genom den sista kurvan och vinna småjoggandes med hela åtta längder!
Segertiden 1.25,8 över 2140 meter autostart är den näst snabbaste i loppets historia.
– Vi har ju väldigt stor respekt för konkurrenterna och den höga nivån de hästarna håller och det är inte ofta du ser någon vinna så här enkelt med en sådan här stor marginal. Senast i kvalificeringen blev hon väldigt pigg i löpet och det viktigaste var att hålla henne lugn. Hon var verkligen på topp i dag, sa dagens store segerherre Öystein Tjomsland.
De båda derbyloppen ingick i spelet Grand Slam 75 på Östersundstravet som delade ut 10.117 kronor för sju rätt.

Mikael Wikner, Kanal 75
Foto: Tom Jönehag, TR Bild