Publicerad fredag, 24 maj
Premium
V75
Image

Fredriks V75 tips och rank Elitlopps V75 söndag


Tips & Rank till V75 med Elitloppsförsöken –  Gåshud att vänta

🎩 Den rosa Elitloppshatten sitter perfekt redan när jag skriver detta. Här börjar helt klart stämningen inför Elitloppshelgen infinna sig redan ett par dagar innan härligheten drar gång.
Morsdag i all ära, men morsan får stå tillbaka den här söndagen när världens bästa fyrbenta pållar samlas i hufudstaden för att göra upp om ära, berömmelse och en rejäl prischeck.
Är du inte på plats så för guds skull bänka dig hela helgen framför största skärmen du kan hitta och skruva upp ljudet rejält så lär gåshuden infinna sig inom kort. 🎩

Vilken söndag vi har framför oss. Jag har varit på plats på Solvalla väldigt många gånger den här helgen, oavsett startfält och väder är det alltid något väldigt speciellt. Men i år när det ser ut att bli magiskt väder,  vi har ett startfält som bara får det att vattnas i munnen så känns det faktiskt lite extra.

Fullpackade tips med rank till alla lopp, jag avslöjar även vem jag tror vinner årets Elitlopp längst ner under sammanfattningen.
Välkommen till söndagens magiska V75 från Solvalla!

Funfact årets Elitlopp:
Hästarna i försök 1 har totalt sprungit in 110.245.995:-
Hästarna i försök 2 har totalt sprungit in  79.384.473:-
Totalt har årets deltagare över 189.6 miljoner på vinstkontona.

Snittåldern på de startande är 6.3 år

Flest segrar:
Både Önas Prince och Idao De Tillard har 30 segrar.

Mest Intjänat:
Hohneck 26.2 miljoner

Flest startpoäng:
Idao De Tillard 98470

Flest raka segar:
Francesco Zet jagar sin 19 onde raka seger.

V75-1 Två Finska hästar först i ranken 
Elitkampen – 1640m autostart

Världens bästa kallblod gör upp över sprinterdistans i ett mycket prestigefyllt lopp.

1 Grisle Tore G.L  Har fått drömläge här med innerspår. Får nog ändå svårt att rå på de bästa.

2 Evartti är försvarande mästare, vann från ledningen förra året och har nu succesivt hittat formen rejält igen.  Vann genrepet i Finland efter perfekt lucka och såg fin ut då. Nu rycker man alla skorna och har lottats till ett magiskt utgångsläge.
Har alltid gillat tuffa, rejäla Evartti och kusken Santtu Raitala har haft show på Solvalla förr. Klart mest intjänat med över 11 miljoner och mitt tips i ett bra och ganska jämnt lopp.

3 Balder Odin vann på 20.7 och slog Tangen Bork senast efter en rykande finish. Lite orutinerad mot de bästa men visade när man ryckte skorna senast att han duger bra. Loppets roliga skräll från bra utgångsläge.

4 Grislefaksen G.L. är väldigt snabb bakom bilen och har fått ett bra utgångsläge. Skulle han hitta till spets kan han leda länge, kanske hela vägen. Känns ändå lite så där som han inte riktigt fightas in till linjen alltid.

5 Stjärnblomster är enda stoet i loppet som möter några riktiga hårdingar. Hon är dock väldigt bra själv och vann å ett snyggt sätt i Finland senast. Imponerande 36 vinster på 60 starter och kanske världens bästa kallblodskusk i Mats Djuse bakom ratten. Tänkbar jätteskräll.

6 Issakan Valo är kusligt stark och rejäl. Kanske ute mot lite väl snabba hästar över kort distans, skulle det bli rejält tempo på loppet och han håller sig i trav blir han farlig. Jag har lite feeling han kommer längst ut i banan med en tung avslutning som kan räcka långt.

7 Månlykke A.M. får återigen Magnus Djuse i vagnen, knepigt med spår 7 långt ut bakom bilens vingar. Skulle han hitta en vettig position lär han sluta långt fram. Har två lopp i kroppen och blir lite bortglömd av spelarna som det känns. Rankar jag ganska högt trots läget.

8 Järvsöodin såg jättefin ut i avslutningen efter sen lucka senaste. Lilius växer som kusk hela tiden, men bakspår med detta motstånd gör att det känns tufft vinna.

9 Stumne Fyr har kanske helgens mest entusiastiska tränare, och den här 10-åriga valacken har en mäktig avslutning i loppen. Sitter i rygg på snabba Grislefaksen G.L i starten, och med lite tur kan han hitta en vettig position. Kan mycket väl blanda sig i striden.

10 Tangen Bork har fått fel läge då han är vindsnabb från start. Tuff uppgift men det går liksom aldrig riktigt att räkna bort Borken.

Rank V75-1
A.
2 Evartti

B.
6 Issaka Valo
7 Månlykke A.M

4 Grislefaksen G.L
9 Stumne Fyr

3 Balder Odin
10 Tangen Bork
5 Stjärnblomster

C.
8 Järvsöodin
1 Grisle Tore G.L.


V75-2 Svenska stålet blir svårslaget
Elitloppet försök 1 – 1609m autostart

När bilen rullar och hästarna börjar närma sig start infinner alltid den där magiska tystnaden innan det stora vrålet kommer och hästarna i första försöket ger sig av.  Jag får nästan gåshud bara av att skriva det…

Förutom att man nästan vet att Go On Boy ”alltid” hamnar bland de sista i de här stora loppen så finns det gott om startsnabba hästar och kuskar i det här första Elitloppsförsöket. Som vanligt när man vet att det är två heat är det lite svårt att räkna ut hur kuskar tänker med sina hästar.

1 Denver Gio kan öppna väldigt bra från innern. Björn Goop kör och visst borde man satsa på att hitta rygg ledaren.

2 Don Fanucci Zet har jag blivit oerhört imponerad av i årets två senaste starter som han vunnit båda på 09.9. Intrycket har varit dunder läckert och från perfekt spår kan man välja taktik lite som man vill. Hittar han till spets vilket kanske är helt sannolikt så blir han mycket svårslagen, given i striden från alla positioner. Jag lägger Redéns 8-åring etta i ranken utan att tveka.

6 Önas Prince och Per Nordström kan jag inte låta bli att bli imponerad av. Matchar snyggt och hittar storformen till alla stora uppgifter. Jag både tror och hoppas vi får se Önas i finalen, hur upplägget blir och hur offensivt man kör i försöket återstår att se. Skulle han komma till ledningen här tror jag han leder runt om.

8 Idao De Tillard är vinterns travkung utan tvekan. Kommer med makalösa 30 vinster på 41 starter, och då ska man tänka på att han mött hårt motstånd hela karriären. Nu är det mindre bana än han är van vid, spår 8 bakom bilen och han möter en hel drös vindsnabba hästar.  Jag är faktiskt lite tveksam i försöket, tar han sig till final blir han absolut livsfarlig.

Skrällen:
3 Go On Boy har en faslig förmåga att hamna långt bak i storloppen, hans avslutning när han vrids på är dock nästan alltid absolut världsklass på. Skulle han få de rätta ryggarna under slutvarvet går ingen säker för hans spurt.

Rank V75-2
A.
2 Don Fanucci Zet
6 Önas Prince

B.
3 Go On Boy
8 Idao De Tillard
1 Denver Gio
5 Capital Mail
4 Joviality

C.
A Fair Day


V75-3 Jagar nittonde raka segern
Elitloppet försök 2 – 1609m autostart

4 Horsey Dream bara visslade ner motståndet i Enghien senast, bland de slagna en bra bit efter bland annat Hohneck.
Livsfarlig här och för mig given till final.

6 Francesco Zet ska bli otroligt kul att se igen och mot detta motstånd. Respekten är stor för Redéns segerstaplare och visst ska han ha vettig chans att ta nittonde raka segern här i försöket. Given tipsetta för mig.

8 Bengurion Jet är ett vindsnabbt fartmonster som kan springa otroligt fort en bit. Hittar Gocciadoro en vettig position är han långt fram trots utgångsläget.

Skrällen:
7 Borups Victory springer på tuffast möjliga motstånd och är lite oprövad mot de bästa. Jag har feeling att Wäjerstens travare mycket väl kan långt fram. Kul jätteskräll i försöket och jag håller en liten tumme för att vi får se honom i årets final.

Rank V75-3
A.
5 Francesco Zet

B.
4 Horsy Dream
8 Bengurion Jet
7 Borups Victory
2 Hohneck

C.
6 Decision Maker
3 Gaspar De Brion
1 Hustle Rain


V75-4 Vettig chans ta 11e segern i 12e starten.
Fyraåringseliten Ston – 1640m autostart

3 East Asia känns svår att sätta in mot det här motståndet. Det låter riktigt bra från Gocciadoro kring den här hästen. Årsdebuten avklarad och det blev då galopp i första kurvan i en snäv situation. Tidigt streck för mig från bra läge och den första utmanaren till stora favoriten.

7 Ester Degli Dei vann årsdebuten knappt men säkert i Danmark senast. Kommer med mäktiga 10 segrar på 11 starter och är en kämpe av renaste vatten.  Blir väldigt stor favorit här och visst gör det att man är lite sugen på att gardera, speciellt när hon fått spår långt ut på vingen. Jag tror faktiskt segerchansen är riktigt god trots det, tänkbart spik bud och hur som helst given tipsetta för mig.

9 Karaboudjan imponerade rejält när hon vann drottningens pokal. Tre raka nu och blir bara bättre och bättre. Tufft motstånd men inte borta här heller.

Skrällen:
6 Rikita J.P. även hon svårbedömd och svår sätta in i det här gänget. Låter bra från tränaren och körande Raffin är van att köra med de här förutsättningarna. Var väldigt bra när hon vann från ledningen i slutet på december, då mot vettigt motstånd på Vincennes. Tänkbart skrällstreck om fler.

Rank V75-4 
A. 
7 Ester Degli Dei
3 East Asia
9 Karaboudjan

B. 
6 Rikita J.P.
10 Ninetta Boko
8 Eteria
4 Elegancee Kronos 
2 Gigi Hanover 

C. 
5 Xia Lloyd
1 Coral Coger


V75-5  Gocciadoro med två fina 3-åringar
Breeders Course 3-åringar – 2140m autostart

Det bara vimlar av lovande 3-åringar från hela Europa i det här fina loppet.

2 Far Wise As var klart bra vid segern senast. Möter tuffare nu men har fått ett perfekt utgångsläge. Känns inte alls borta från striden om de mer ädlare placeringarna här.

3 Fellow Wise As vann försöket hit på Solvalla och var då riktigt läcker. Blev lite billigt men intrycket var klart bra. Kihlström kör Gocciadoros häst igen, och skulle man hitta till ledningen direkt vilket inte känns osannolikt. Tycker jag han ska ha vettig chans att avgå med segern. Klart tänkbar chansspik.

4 Omerta Boko blir nog favorit och han kommer med 4 segrar på 6 starter. Var även han bra vid vinst på Solvalla och har efter det varit 1a och 2a i Nederländerna. Inget jag vågar gå på som favorit och jag tycker det finns klart intressantare streck. Garderar man är han given att ha med på kupongen.

Skrällen:
Satt och kikade i det Italienska lopparkivet på 10 First Of Mind och blev faktiskt lite imponerad. Fick visserligen stryk av 2 Far Wise As senast men fick gå utvändigt hela vägen då. Med lite tempo på racet så kommer gul kusk farande längst ut i banan.  Det här loppet skulle man kunna tänka sig att helgardera, flera kuskar som inte kör i Sverige så ofta och svårt sätta in hästarna mot varandra.

Rank V75-5
A.
3 Fellow Wise As

B.
2 Far Wise As
10 First Of Mind
4 Omerta Boko
1 Otis Dream
11 Odyssey Boko
8 Feldenskrais Pal

C.
6 First Time Roc
7 Orion Dragon
5 Da Vinci Face


V75-6 Spåret gör det lite spännande
Fyraåringseliten – 1640m autostart

2 Holcombe Zet hade varit sämst tvåa utan galoppen på upploppet i kungapokalen. En härligt kapabel häst från Redéns lada som lottats till ett perfekt läge. Kan bli svårslagen om Kilström hittar till täten.

6 Point Of Perfect är spännande med Djuse, har fart och vunnit ett Hambletonian kval.

10 Expo Wise As utan tvekan en av Europas vassaste fyraåringar. Kommer hit med snygga 13 segrar på 18 starter och 6.9 miljoner inkört. Vann ett lite enklare lopp i Finland senast, men gjorde det fullständigt överlägset. Färskt lopp i kroppen nu och sannolikt bara bäst här. Spårlottningen gjorde det hela lite mer spännande, bakspår över kort distans aldrig lätt, och speciellt inte när det vimlar av snabba hästar i racet.  Given tipsetta för mig trots läget, tycker loppet känns lite ojämnt och vill man vara säker på att överleva kan det räcka med två streck.

Skrällen:
3 Bollinger N.O. möter mycket tuffare motstånd än han gjort tidigare. Har t e x tjänat 280.000 mot ex. Expo Wise As 6.9 miljoner. Tror inte han rår på de bästa, men från bra läge kan han vara långt framme. Såg dunderläcker ut vid vinsten senast i Norge och nu lopp i kroppen. Tränaren tror han springer 10.0 på Solvalla på söndag.

Rank V75-6 
A. 
10 Expo Wise As 
2 Holcombe Zet 

B. 
6 Point Of Perfect
3 Bollinger N.O.
1 Devilsh Hill
4 Crown

C. 
7 King Of Twilight 
9 Immortal Doc
8 Nelson Greenwood
5 Kong du Dalm


V75-7  En eller väldigt många i avslutande lärlingslopp
Lärlingseliten – 1640m autostart

Notera att V75-7 körs som lopp 12, alltså efter finalen i Elitloppet som går som lopp 11.
Lärlingarna lär komma adrenalinstinna till den här avslutningen på V75 och här kan det bli åka av.

1 Jimbaran Zon höll upp ledningen från samma läge senast. Kanske möter lite snabbare hästar från start nu, men kan absolut vara långt fram även här.

2 Jo Black jagar sjunde raka segern. Möter tuffare den här gången men är inte borta från bra läge.

7 Dana Ek var med i en rejäl körning i årsdebuten i Örebro, sen blev det i stort sett helt fel hela loppet. Hästen såg smällfin ut och gick i mål med krafter kvar. Är nog bästa hästen här och måste tippas trots spår 7 bakom bilen.

Skrällen:
8 Jax Journey en 5-årig fux efter Nuncio, hoppas ni alla kommer håg Nuncio när han var i tredjespår hela loppet och inte långt från vinnaren i mål. Det är bland det värsta jag sett och ett av mina absolut bästa Elitloppsminnen.
Tillbaka Till Jax som visade fin form senast då han vann. Mycket tuffare mot nu och bedrövligt utgångsläge. Han har dock en bra och kall kusk i William Ekberg, det kan mycket väl visa sig vara avgörande, hittar han en vettig position och det blir tempo på loppet kan ekipaget skrälla.

Rank V75-7 
A.
7 Dana Ek

B. 
8 Jax Journey
1 Jimbaran Zon 
2 Jo Black 
6 Kingslayer Pellini
9 Hush
10 Deal Done Zet 
3 Lucifer Boko

C.
5 Dynamite Sensation
12 Joyeux du Cygne
11 Durello
4 emma Häggenäs


Sammanfattning V75 söndag

Spik förslagen:
V75-4 nr 7 Ester Degli Dei / Bakker
V75-6 nr 10 Expo Wise As / Gocciadoro
V75-7 nr 7 Dana Ek / Dante Kolgjini

Chansspiken:
V75-5 nr 3 Fellow Wise As 

Magiska draget:
V75-3 nr 4 Horsy Dream / Eric Raffin

Mest spännande skrällar:
V75-1 nr 3 Balder Odin / Kringeland
V75-4 nr 3 east Asia / Gocciadoro
V75-7 nr 8 Jax Journey / Ekberg

Överstreckade:
V75-2 nr 8 Idao De Tillard / Duvaldestin
V75-3 nr 2 Hohneck / Gelormini
V75-5 nr 4 Omerta Boko / Rothengatter
V75-7 nr 2 Jo Black / Handfast

DD-tipset:
Två dåliga spår men jag går på en rak Gocciadoro dubbel i dag och tror man kan få ett vettigt odds.
10 Expo Wise As / 7 Dana Ek

Vem vinner Elitoppet?
Ett av de bättre elitloppsfälten så här på förhand på väldigt länge och inte helt lätt att tippa.
De fyra jag tror mest på är: Don Fanucci Zet, Önas Prince, Horsy Dream och Francesco Zet. 
Tvingas jag välja en av dessa lägger jag nog min röst på ”pånyttfödde” Don Fanucci Zet som verkligen sett läcker ut, och vi vet att han grejar två heat på bästa sätt.

Önskar dig stort lycka till och en magisk Elitloppshelg.
Vill du vara med på mina V75 andelar så finns de som vanligt på www.simsalabimtrav.se

//Fredrik
Simsalabim