Publicerad söndag, 28 april
Image

Tre hästar har blivit inbjudna till Elitkampen på Solvalla.


Den finske titelförsvararen Evartti är klar för miljonloppet – och han får sällskap av tvåan från i fjol, Tangen Bork från Norge, samt Månlykke A.M. från Sverige.
– Evartti vann i sin senaste start och är på gång träningsmässigt efter en tuff och svinkall vinter i Finland med mycket snö. Det blir återigen Santtu Raitala som kör i Elitkampen, säger Anders Malmrot, sportchef på Solvalla.
Elitkampen på Solvalla under elitloppshelgen har sedan tre år tillbaka en miljon kronor i förstapris. Det loppet har verkligen blivit ett rejält lyft för kallbloden där alla vill vara med i. I fjol vann finske Evartti med Santtu Raitala i sulkyn. Tvåa i mål var norske Tangen Bork.
Under lördagen bjöd banans sportchef Anders Malmrot in tre hästar till det prestigefyllda loppet. Såväl titelförsvararen från förra året Evartti – samt speedkulan Tangen Bork fick varsin inbjudan. Evartti är på väg mot toppformen igen efter seger i den senaste starten, och även Tangen Bork vann i sin årsdebut.
– Evartti vann i sin senaste start och är på gång träningsmässigt efter en tuff och svinkall vinter i Finland med mycket snö. Det blir återigen Santtu Raitala som kör i Elitkampen, säger Anders Malmrot, sportchef på Solvalla.

”Månlykke A.M. är sveriges bästa kallblod”
Även Månlykke A.M. fick en inbjudan efter sina två starter i år. Efter segern i årsdebuten blev han trea i ett lopp i Bollnäs under fredagen som kördes under krävande förhållanden på en tung bana efter allt regnande. Enligt sportchefen Anders Malmrot har hästens tränare Gunnar Melander varit tydlig med att han vill vara med i Elitkampen och ska göra vad han kan för att vinna loppet.
– Jag tycker att Månlykke A.M. just nu är sveriges bästa kallblod och Gunnar Melander har nog aldrig varit så frispråkig och klar med sin plan att han ska vässa honom för att vara som bäst i Elitkampen. Han vann på ett bra sätt i årsdebuten och behövde loppet i fredags för att få lite fart i benen. Nu är det full fart mot Elitkampen och Gunnar Melander har tidigare varit lite svävande, men nu vill han vinna Elitkampen, säger Anders Malmrot och det blir återigen Magnus A Djuse som kommer att köra Månlykke A.M..
Det är sex hästar som bjuds in till loppet och Solvallas sportchef har två biljetter att bjuda in hästar från vardera Finland, Norge och Sverige. Sedan kan en häst kvalificera sig in via Vårbjörken på Umåker om två veckor och resterande hästar kommer in i loppet på sina startpoäng.

Skribent: Kanal 75
Foto: TR Bild