Publicerad måndag, 11 mars
V75
Image

Åttonde raka för Katjas kanon


High On Pepper tycks inte gå att stoppa.
På lördagen tog vinterns häst i trav-Sverige åttonde raka segern.
– Han slutar inte springa utan bara ökar farten, sa kusken Jorma Kontio.
Det var vårens andra omgång på V75 sedan skotvånget upphörde men Katja Melkko väntar med att lägga i extraväxlar på High On Pepper. Det behövs nämligen inte. Med skor på hovarna mot flera barfotatävlande konkurrenter stod sexåringen i en klass för sig i gulddivisionen på Mantorp. Som vanligt satt Jorma Kontio i sulkyn och travnestorn satt lugn i tredje par utvändigt till 900 meter från mål, då han vred ut i tredjespår och lät High On Peppers mäktiga styrka tala.
– Jag tänkte att vi inte ska köra framåt direkt varje gång utan i dag ville jag köra lite lugnare. Han får tuffa lopp hela tiden och det fick han nu också med sista 800-900 i tredjespår, men han var jättebra i dag också, konstaterade Jorma Kontio.

Hög puls på Backe
Även dagens näst största favorit stod pall för trycket. I händerna på Magnus A Djuse gled Timo Nurmos-tränade Esposito till ledningen efter ett halvvarv och trots att han fick utstå viss press under vägen stegade han undan till mycket enkel triumf.
– Det gick ganska lagom fart. Jag hade lite kvar också så det kändes ganska lugnt, sa Djuse.
På plats var travbitne fotbollsprofilen Hasse Backe, som efter nervös väntan äntrade vinnartribunen.
– Jag har jättepuls, men det är väl därför man håller på. Skulle jag inte få puls skulle jag sälja alla hästar, sa Backe, innan han gav en känga till en av Espositos andra delägare, sportkommentatorn Lasse Granqvist, för att denne satt i ishockeystudion i stället för att följa sin häst från bankanten.
– Det är en skandal av högsta nivå! Jag har sagt åt honom vad han ska prioritera, och det är hästarna.
Team Nurmos-Djuse dubblade sedan segerskörden när Mellby Jail dundrade undan från ledningen i klass I på dagens snabbaste segertid 1.11,8 över 1 640 meter auto.
– Han sprang på lite när han kom till ledningen och sedan gick det fort sista 300. Det är en väldigt fin travare, snabb, sa segerkusken.

Dubbeljackpot efter favoritparad
Maria Törnqvists Bicc’s Tobee infriade också favoritspelarnas förväntningar i klass II tillsammans med Dwight Pieters och favoritparaden fortsatte när Carl Johan Jepson lotsade Angelica Jonsson-tränade Pwojtech Vrijthout förts över mållinjen. Först i den sjätte avdelningen, Diamantstoet, kom det en liten överraskning i form av sjuprocentaren Chocolicious och Gustav Johansson.
– Det är en ruggig häst alltså. Jag är inte chockad men jäkligt glad. Det finns inget bättre än det här, vinna på V75 är livet, sa tränaren Thomas Madsen.
Den avslutande silverdivisionen vanns av Per Lennartssons andrahandsfavorit Corazon de B. och därmed stannade sjurättsutdelningen på V75 på blygsamma 689 kronor. Både sex- och femrättspotten frös inne och därmed hägrar en dubbeljackpot när V75 nästa lördag avgörs på Bjerke.