Publicerad måndag, 10 maj
V75
Image

V75®: Delia du Pommereux flög till seger i Paralympiatravet


Det blev en våldsam körning i Paralympiatravet med 1,5 miljoner kronor i förstapris.
Delia du Pommereux flög fram till seger över upploppet och nu öppnar kretsen kring det franska superstoet för en start i Elitloppet.

– Magnifikt! Hon är åtta år och det är svårt att tacka nej till Elitloppet, sa segerkusken Eric Raffin.

Det small ordentligt i finalen av Paralympiatravet på Åby och man kan verkligen säga att det blev ett ”Hell of a race”. Det var rejäl körning på flera händer och ett minst sagt händelserikt lopp. Från början tog franske Gelati Cut ledningen och sedan blev det vild fight när utvändige Who’s Who och Örjan Kihlström svarade ut Ecurie D. och Björn Goop som kom via tredjespår runt den första kurvan. Första femhundra metrarna travades efter 1.06,7 och därefter tog Who’s Who tog över ledningen. Samtidigt fick Ecurie D. den otacksamma uppgiften att trava utvändigt resten av loppet. Tempot var fortsatt stenhårt och man varvade på 1.10,5. I andra par utvändigt satt Aetos Kronos perfekt placerad och i tredje par utvändigt gottade sig Delia du Pommereux. Johan Untersteiner attackerade drygt sexhundra meter kvar med Aetos Kronos och fick i sin rygg Delia du Pommereux. Med i den sistnämndes rygg följde Very Kronos och Erik Adielsson.

”Kände i slutsvängen att vi skulle vinna”

Aetos Kronos tog över för ett kort ögonblick inne på upploppet men hade inget att sätta emot när Eric Raffin lossade kanonen med Delia du Pommereux. Fransyskan flög fram över upploppet och visade att hon är världens bästa travsto. För några månader sedan besegrade hon självaste FaceTime Bourbon i Paris. Nu vann hon en ny storloppsseger värd 1,5 miljoner kronor. Segertiden blev 1.10,9/2140a och tvåa blev en mycket bra spurtande Very Kronos, medan Aetos Kronos höll till tredjeplatsen. Däremot så föll favoriten Ecurie D. tillbaka helt över upploppet och slutade sist i mål långt efter övriga. Även om han fick ett blytungt lopp så kan han knappast ha varit frisk.
– Magnifikt! Det är en stor stjärna, sa segerkusken Eric Raffin som för tio år vann Olympiatravet med en annan världsstjärna Rapide Lebel.
– Vi fick en superresa och det blev perfekt när Aetos Kronos attackerade före oss i tredjespår. Men annars hade jag kunnat gå själv också för hon tål sådana upplägg. När Delia är i form så går hon alltid hela vägen in i mål. Jag kände i utgången av slutsvängen att vi skulle vinna, fortsatte Raffin.

Öppnar för Elitloppet
I och med segern i Paralympiatravet fick Delia du Pommereux en rosa biljett och per automatik en direktplats i Elitloppet. Innan Paralympiatravet sade sig dock kretsen kring stjärnstoet att man inte var intresserade av Elitloppet. Men nu efter segern har en dörr öppnats lite på glänt för en start på Solvalla sista söndagen i maj. Detta enligt tv-reportern Kristin Ödegård som har varit i kontakt med tränaren Sylvain Roger. Kusken Eric Raffin lät också väldigt sugen på Elitloppet.
– Hon är åtta år och det är svårt att säga nej till Elitloppet. Hon var perfekt idag, sa Eric Raffin.
V75 blev annars favoritbetonad på Åby och sju rätt betalade 2077 kronor. Sex rätt gav 45 kronor och det blev ingen utdelning på fem rätt. Därmed blir det jackpot till kommande lördag då V75 avgörs i Umeå. Enligt ATG:s beräkningar finns det då 52 miljoner kronor enbart i sjurättspotten.

Michael Carlsson, Kanal 75
Foto: Malin Albinsson, TR Bild.