Publicerad måndag, 24 juni
Nyhet
Image

V75®: Don Fanucci Zet imponerade stort i Kalmarsundspokalen – ”Grym prestation”


Don Fanucci Zet är tillbaka med besked.
Trots en blytung löpning var han bara bäst i Kalmarsundpokalen och vann i imponerande stil. – Han gjorde en grymt bra prestation och kändes fantastiskt fin, berömde segerkusken Örjan Kihlström.
V75® avslutade traditionsenligt midsommarhelgen på Kalmartravet. I dagens högst doterade lopp, Kalmarsundspokalen, startade tre elitloppshästar. Storfavorit var innerspårets Denver Gio och bland utmanarna fanns Don Fanucci Zet och A Fair Day. Det blev också dessa tre hästar som lade beslag på de tre främsta placeringarna. Don Fanucci Zet var tillbaka som en imponerande vinnare efter en blygsam placering i försöket till Elitloppet där han inte var som bäst. Nu fick han en tuff inredning där han hängde i tredjespår första halvvarvet innan han kom fram utvändigt om ledande Denver Gio. Den sistnämnda inledde första 500 metrarna efter 1.08,5 och han varvade på 1.09,6. När många kanske trodde att Denver Gio skulle rinna undan inne på upploppet så ville Don Fanucci Zet annat. Han klev resolut fram och kopplade greppet på Gocciadoros häst, och gled ifrån till en förkrossande seger. Därmed var Daniel Redéns stjärna tillbaka i gammalt gott slag igen och segertiden blev lysande 1.09,1/1640a.
– Det har känts i år att han har varit uppåt men sedan hade han kanske inte sin allra bästa dag i Elitloppet. Nu visade han att han fortfarande är en väldigt bra häst. Det var otroligt imponerande och när hästarna börjar bli upp i åren är det inte ofta som de klarar av att gå så här tunga lopp och vinna. Han gjorde en grymt bra prestation, berömde Örjan Kihlström.
Och fortsatte:
– Han fick gå i tredjespår första 500 men det blev ingen körning, även om det inte var optimalt. Jag började få lite småförhoppningar i sista sväng och han kändes fantastiskt fin för dagen. Jag hade lite att köra med och inne på upploppet så kopplade han greppet. Det var en elitloppstrea som satt i ledningen så det var väldigt bra gjort att slå den.

”Det här var så jäkla skönt”
Det här var Don Fanucci Zets 26:e seger i karriären och han har hittills sprungit in drygt 14,6 miljoner kronor. Tränaren Daniel Redén var förstås mycket belåten över att hans åttaårige adept nu studsat tillbaka direkt efter den lite sämre insatsen senast.
– Det här var så jäkla skönt. Det krånglade rejält med sjukdomar och skit förra året och så började det otroligt bra i år och vi tog sats mot Elitloppet som var det stora målet. Det kanske var fel men han visade nu att han tog ingen skada av Elitloppet. Hästen har gjort allting rätt i hela sin karriär och jag tror att han kommer att bli bättre och bättre. Det visade han idag och jag tror att han kommer att få en lång karriär, sa Daniel Redén.

A Fair Day trea efter 1.08,5 sista varvet – ”Fantastiskt bra”
Tvåa i Kalmarsundspokalen blev Denver Gio från ledningen som noterade tiden 1.09,3. På tredjeplatsen spurtade A Fair Day in som gjorde en strålande avslutning efter att ha suttit en bra bit ner i fältet i fjärde par utvändigt, och till synes haft svårt att följa med när hästarna svängde ut på den sista bortre långsidan. Men sedan kom ”Affe” tillbaka och levererade en ruskigt bra spurt över upploppet. Han travade sista varvet efter vassa 1.08,5.
– Han gick fantastiskt bra i tredjespår utan rygg. Jag är väldigt glad att han fungerade idag och gick hela vägen in i mål. Värmningen var nog det bästa som jag har känt honom och han kändes fantastiskt bra i loppet, sa kusken Oscar Ginman.

Populär hemmakross från ”dödens” av Maroon Day
I fjol fick A Fair Day sitt genombrott när han hade stor uppvisning vid en överlägsen seger i V75 på hemmaplan. Nu var det dags för hans lillebror, Maroon Day, att bjuda hemmapubliken på samma show. I händerna på Oscar Ginman fick han en tuff resa utvändigt om ledande De Chambeau. Men hästen var sannerligen vältränad av duktiga Elisabeth Almheden och inne på upploppet slog Maroon Day klorna i ledaren. Han hade sedan mod och styrka att hålla undan före Poker Lane som försökte närma sig till slut. Maroon Day tog en förkrossande seger och vinnartiden blev strålande 1.12,4/2140a för den fyraårige valacken.
– Jag var jätteglad att det gick vägen. Det var en femstjärnig insats och vi trodde också att han skulle leverera en femstjärnig insats. Han tog ett hjälpsteg i sista sväng och jag fick ta upp honom lite där, men annars kändes han jättefin. Det är fantastiskt underbart att få vinna här på hemmaplan, sa Oscar Ginman som bjöd på segergest.
Maroon Day hade inte startat på över två månader, då hästen blev sjuk efter senaste loppet i Mantorp. Men någon ringrost syntes sannerligen inte då han bara krossade allt den tunga vägen och Elisabeth Almheden hade verkligen inte fuskat med träningen utan ställt iordning sin häst i en lysande författning.
– Han har känts så otroligt fin när vi tränade igång honom efter att han blev sjuk. Han har varit så sagoligt härlig och idag trodde jag på honom. Han är stark, han är snabb och han är kanon. Det är så härligt, vilken häst, sa Elisabeth Almheden.

Dubbelseger för Eriksson och Jepson
Christoffer Eriksson kunde notera sig för två tränarsegrar på V75 och båda styrdes in förtjänstfullt av Carl Johan Jepson. Först ut var Spartakus som skrällvann i den inledande avdelningen. Segerreceptet var tidig ledning och favoriten Never Mind’Em, som Magnus A Djuse sände fram utvändigt om ledaren mitt i loppet, var tidigt slagen. Spartakus gled undan enkelt och vann på finfina 1.11,9/2140a. Storfavoriten Never Mind’Em föll tillbaka och blev inte bättre än åtta i mål.
– Han var trött tvåhundra kvar och hade inte sin bästa dag, konstaterade Magnus A Djuse.
Samma segerrecept som med Spartakus använde sig Carl Johan Jepson av bakom Västerbo Voodoo i Kalmarsundsstayern i den femte avdelningen. Han fick tidigt överta ledningen från initialt spetsande Super Frasse. Carl Johan Jepson skruvade upp farten rejält på slutvarvet och ytterligare över den sista bortre långsidan. Över upploppet försvann han ifrån konkurrenterna till en överlägsen seger. Vinnartiden blev 1.15,4/3140.

Efterlängtad seger för Roger Malmqvist
Roger Malmqvist fick en efterlängtad seger som tränare på V75 (den första sedan 2021) då Björn Goop styrde in Nikki Lane i den andra avdelningen. Han sände fram hästen utvändigt om ledaren efter ett varv och kopplade greppet på ledande Donato Princess på upploppet, där den senare galopperade bort andraplatsen kort före mål.
Hardcore D.K. och Johan Untersteiner snuvade favoriten Eolo Wise L. på ledningen i den tredje avdelningen och kunde sedan vinna bekvämt från täten med ett par längder. En mycket bra avslutning levererade jätteskrällen Amazing Hazel medan Eolo Wise L. hakade på till tredjeplatsen och fick maxutdelning.
V75 avslutade som det började med en skräll och det var Joakim Lövgren som serverade sin Larry Wood en perfekt resa i andra par utvändigt. Samtidigt var det rejäl körning om ledningen på flera händer i början där favoriten Corazon de B. till slut fick ta över täten och därefter dra ner på tempot. Lövgren kunde sitta kvar länge i slagläge och när han gav Larry Wood anfalls order i utgången av sista sväng, avgjorde Larry Wood i ett nafs inne på upploppet och stegade ifrån till en lätt seger.
– Det var länge sedan jag hade det trycket i honom i sista sväng, kommenterade en glad Joakim Lövgren och gjorde segergest över hästen som är kalmarägd. Segertiden för Larry Wood i Silverdivisionen, som var spelad till blott tre procent, blev 1.11,7/2140a.
Sju rätt på V75 gav 169 116 kronor.

Skribent: Michael Carlsson, Kanal 75
Foto: Mikael Rosenquist / TR Bild.