Publicerad söndag, 19 juni
Image

V75®: Don Fanucci Zet tog revansch i Boden


Don Fanucci Zet fick revansch för Elitloppet. Jättefavoriten höll i Norrbottens Stora Pris.
Men stallkompisen Born Unicorn blev riktigt närgången till slut när det hölls travfest med V75® i Boden.

Särskilt mycket midnattssol bjöds förvisso inte i Boden, men publiken höll humöret högt trots ymnigt regnande när V75® avgjordes under lördagskvällen i den norrbottniska travmetropolen.
Kvällens givna höjdpunkt var Norrbottens Stora Pris med en miljon kronor till vinnaren.
Ett lopp som såg Don Fanucci Zet som blytung favorit. Och det gick vägen.
Don Fanucci Zet, som senast galopperade direkt i starten som favorit i Elitloppets final, bjöds lite tango från början. Vitruvio svarade i spetskörningen, vilket tvingade jättefavoriten till 07,5 loppets första 500 meter. Men väl i ledningen kunde Örjan Kihlström lugna ned farten och med bara upploppet kvar, såg saken redan avgjord ut.
Fast stallkamraten Born Unicorn, körd av Mats E Djuse, ville inte ge sig fullt så lätt. Tränaren Daniel Redéns andrahäst i racet avslutade sylvasst och blev ledaren närgången upp mot mål. Don Fanucci Zet lät sig dock inte luras av den sista offensiven, utan höll ifrån sig till seger på 1.13,7 över 2140 meter auto. Plus i kanten också för Phoenix Photo som slutade trea här i sitt första möte med yttersta eliten.
– Han är ju så kall, Örjan när han känner det är klart så ska han göra att det ser lite tajt ut.
– Men det här är bra. Det går lite upp och ned i stallet nu och vi vet inte riktigt varför, men de bra hästarna brukar leverera och det gjorde de i dag också, sa Daniel Redén efter dubbelseger i storloppet.

Dubbelsuccé på hemmaplan för Sandra
Hemmajubel i Bronsdivisionen. Sandra Eriksson har en kulltopp i Devils Tongue.
Fyraåringen fixade kvick revansch för galoppmissen förra lördagen, då han med lätthet infriade det stora favoritskapet i inledningen av V75®. Efter att startrusningen bedarrat körde Sandra Eriksson till, övertog ledningen 1300 meter kvar och kunde sedan ohotad ta emot hemmapublikens ovationer sista biten mot mål.
– Jag var ganska confident, det är en otroligt härlig häst som har en riktigt bra inställning. Jag visste vad galoppen senast berodde på och det kändes väl inte som att vi skulle göra om det misstaget, sa Sandra i vinnarcirkeln.
Därmed var dock inte sista ordet sagt från Sandra Erikssons håll.
Bodentränaren skulle knipa en dubbelseger på V75®. Klass 2 såg en högoktanig upplösning. Ayah de Lux hade anfört varje meter och ryckte genom sista kurvan samtidigt som Sandra Erikssons Holy Moses Mearas temporärt tappade. Men väl in över upploppet tog den välstammade valacken fart igen – och mötte ledaren över mållinjen. Målfotot fick uppförstoras för att avgöra att Holy Moses Mearas haft centimetern på sin sida.
– Fantastiskt! Herregud…så roligt för den här hästen också, som haft sådana krav på sig. Vad glad jag blir! Jag förstod att om vi bara tog oss igenom sista sväng så skulle vi få en bra placering, men att vi skulle vinna V75 trodde jag inte, sa dubbelsegrarinnan.

Lycklig och lättad efter att Amie Ness infriat
Lyckan hos Tomas Worrsjö gick inte att ta miste på.
Piteå-amatören fick bevittna sin ögonsten Amie Ness segra i Diamantstoets försök, väl understödd i sulkyn av Micael Melander. Det fyraåriga stoet, som här noterades för sin femte seger på sex starter i karriären, ledde varje meter av loppet – även om det hårdnade till ordentligt sista meterna.
– Fy fan, så skönt oj, oj, oj Hon skötte sig perfekt, så fin hon är. Det var varit jobbigt så in i helsicke, jag är ju inte van att vara favorit på V75. Det går inte att sätta ord på det här, jag är så glad nu…, jublade Tomas Worrsjö.

Styrkeuppvisning från Amalencius B.B
Amalencius B.B var senast trea i Harper Hanovers lopp och fick i Silverdivisionen göra grovjobbet igen.
Men att den femårige fuxen från Timo Nurmos stall har styrkan som ett av sina främsta vapen, visade han på nytt. Amalencius B.B fick jobba merparten av loppet först utan rygg, men gav aldrig slaget vika. Ledande Gooner fick det hett om öronen i sista kurvan när favoriten kopplade segergreppet för att gå undan på förstklassigt sätt.
Toppinsats av L.A Boko.
Det är stor kapacitet i fyraåringen från Daniel Wäjerstens framgångsrika stall. Segern i kvällens Klass 1-försök togs trots en tung resa. L.A Boko tog plats utvändigt ledaren, men hade avgjort i god tid före mål och lämnade motståndet med ett par längder över upploppet.
Segergest från Umåkers Mats Gällerstedt i Kallblodsdivisionen.
Källsjöviking stod för en liten skräll då valacken till slut ordnade en högst komfortabel seger, efter att tidigt resolut kört sig till ledningen och sett till att konkurrenterna aldrig kunde komma riktigt nära.
En relativt favoritbetonad lösning på V75® resulterade i 1632 kronor för sju rätt och 15 kronor tillbaka för sex rätt. Ingen utdelning för fem rätt, vilket betyder jackpot när V75® körs i Kalmar nästa söndag.

 

 

Daniel U. Olsson, Kanal 75
Foto:Lars Jakobsson, TR Bild.