Publicerad söndag, 09 juni
Nyhet
Image

V75®: Revanschens ögonblick för Hail Mary


Nobbad i Elitloppet.
Tillbaka som en vinnare.

Hail Mary försvarade sin titel i Jämtlands Stora Pris med eftertryck.
– Han ser ut att trivas extra bra här, konstaterade segertränaren Daniel Redén.
Han hade två chanser att kvala in till Elitloppet, men missade.
I kampen om sista inbjudningen fick han ge vika för tre år yngre uppstickaren Hustle Rain.
Kanske var revanschen därför extra skön för Hail Mary när han fick spurta förbi densamme till andra raka segern i Jämtlands Stora Pris.
– Jag såg inte så mycket, mer än att han såg riktigt fin ut över mål. Jag hade fullt upp med min häst som gick bra i skymundan, kommenterade tränaren Daniel Redén som själv satt upp bakom stallkamraten Mister Hercules som tog femtepriset och fick bevittna Örjan Kihlström lotsa Hail Mary till seger från ett annorlunda perspektiv snett bakifrån.
– Hästen är fantastiskt bra. Det löste sig fint för oss och i sista sväng kändes han väldigt stark. Det är en riktig undantagshäst. Jag hoppas att han kan fortsätta det här en stund till, berättade Kihlström som kunde spara spurtkrutet till slutsvängen från andra par utvändigt och enkelt satte klorna Hustle Rain, i samma veva som denna krigat ner ledande Mellby Jinx.
– Det är härligt att komma hit. Nu står vi här med två raka segrar, och det stora loppet också. Hail Mary växer under sommaren när det är varmt ute, hans stora kropp blir mycket mjukare. Och han ser ut att trivas extra bra här. Förra året var det här det bästa lopp han gjorde intrycksmässigt och han verkade trivas lika bra i år också, fortsatte Redén i vinnarcirkeln efter segern värd 600 000 kronor.
Glada miner var det även från körande Magnus A Djuse kring andrapristagaren.
– Jag är väldigt nöjd med prestationen från hästen. Att ta ner Mellby Jinx från utsidan, på förhand trodde jag att det skulle bli svårt. Sedan kunde vi inte stå emot Hail Mary som liftat med bakom. Men det var jättebra, nästan över förväntan. Han blir lite bättre hela tiden, det blir spännande att följa honom resten av året. Det är bra skalle på honom, han kämpar hela vägen, berömde lillebror Djuse som inte behövde lämna sin barndomsbana segerlös då han dessförinnan lotsat Redéns Poleposition till smått överlägsen triumf från ledningen.
– Han brukar vara bra hästen, men idag var han lite extra bra, berömde Djuse medan tränaren inte kunde dölja sin förtjusning:
– Kolla vad läcker han är. Nu börjar han bli det som jag trott hela tiden. Det här var min pojke när han var liten. Han var den i kullen jag trodde mest på, nu kommer det. Han är ”Proppen” upp i dagen, jublade Redén i en hänvisning till hästens pappa och stallets tidigare stjärna Propulsion.

Fyra gånger Wäjersten
Mindre belåten efter Jämtlands Stora Pris var Daniel Wäjersten sedan han fått nöja sig med bronset bakom Mellby Jinx.
– Jag är lite besviken att vi inte hade hästen i bättre författning, han var slagen in på upploppet ganska tidigt. Han borde ha varit med och krigat in mot linjen. Hästen kändes jättefin, lugn och fin. Lite surt så här efteråt att vi inte var med och slogs på linjen. Någonstans inbillar jag mig att hästen vill gå i ryggar i loppen. Uppladdningen har varit perfekt, så jag vill inte skylla på det, förklarade Wäjersten som emellertid fick anledningar att jubla både före och efter dagens huvudlopp och kunde åka hem med inte mindre än fyra segrar på V75.
Det började med ett äkta hattrick och avslutades med en stalldubbel.
Av tre stallkamrater i V75-1 lyckades Per Linderoth sätta dit den minst betrodde i Cherokee Face.
– Det är det lättaste som finns. Han säger inte mycket innan loppet, förutom egenskaperna hos hästarna, och lägger sig aldrig i någon taktik. Så får man aldrig skäll för att man kör illa, svarade Linderoth på frågan hur det är att köra åt norra Sveriges tränardominant, innan han överlät tömmarna till densamme i segerdefileringen.
– Vi var etta, trea och fyra, så det var bra. Det är inte fel att få sitta här och njuta när Per gjorde jobbet. Vi gjorde några spännande ändringar med jänkarvagn och rycktussar för första gången, det slog väl ut, konstaterade Wäjersten som loppet efter fick se stallets försteman Oskar Florhed krossa motståndet i Wångens Stora Lärlingspris bakom Dutchess Sun – som följde upp uppvisningen under elitloppshelgen med en lika glimrande prestation.
Tredje raka fixade chefen själv och kostade på sig en sällsynt segergest när Riet Hazelaar spurtade förbi tappre favoriten Zeudi Amg, som blev utsvarad i tredjespår hela slutvarvet.
Men inte nog med det.
Wäjersten följde upp med att spåra hem V75-7 bakom Kilgore, närmast följd av stallkamraten Zaxton, för att sätta punkt på en mäktig styrkedemonstration från regionens kung – som startade tio hästar inom V75 och var på pallen med sju, plus två ytterligare prisplaceringar.
– Vi har verkligen haft marginalerna på vår sida hela dagen. Hästarna har gått väldigt bra och jag är mycket nöjd. Vi har tagit fyra rikstotosegrar förut, men då har någon häst gått utanför kupongen, nu har vi tagit fyra segrar på V75, konstaterade lördagens kung på Östersundtravet.

Rids barbacka och springer i trafiken
Sex gånger Daniel i varmblodsloppen alltså. Det krävdes ett kallblodslopp för att få ett nytt förnamn i segerlistan.
Att vara åtta år och fortfarande betecknas som lovande är få travare förunnat.
Men Ulvsåsen visar alla egenskaper för att klättra rakt upp i högsta eliten.
Tredje starten efter 18 månaders skadeuppehåll slutade i tredje raka segern sedan Per Linderoth styrt ut från bakspår på tillägg, fångat in ledande Olav i god tid före mål och fixat en dubbel som catchdriver.
– Han har aldrig varit så bra som han är nu. Vi ska prova SM, han var trea där för två år sedan och är ännu bättre nu, förklarade tränaren Anders Wallin om hästen som inledde sin karriär med idel segrar borträknat en besynnerlig incident då han förväxlades med en stallkamrat som tävlade i hans namn i vad som skulle ha varit karriärens andra start.
Detta är utrett sedan länge och Ulvsåsen gjorde få fel på tävlingsbanan innan han drabbades av en gaffelbandsskada på hösten 2022.
– Det var en allvarlig skada och han fick en jättelång vila, för ju längre vila desto större är chansen att de håller ihop. Det är otroligt hur han kommit tillbaka. Och det är en så fantastiskt trevlig häst att hålla på med. Han ligger mig verkligen varmt om hjärtat, han är så glad och gnäggar varje gång jag kommer till stallet på morgonen. Det är som ett husdjur, man kan göra vad som helst, flickorna hoppar upp på ryggen och rider honom barbacka till hagen. Man kan köra honom i trafiken också. En väldigt speciellt individ, förklarade Wallin om hästen som tycks ha alla ingredienser för att bli Sveriges nästa stora kallblodsstjärna.
Utdelningen på V75 stannade vid 4 006 kronor för sju rätt, med jackpot på fem rätt.

Skribent: Robin Johansson, Kanal 75
Örjan Kihlström och Daniel Redén tillsammans med Hail Mary efter segern i Jämtlands Stora Pris.
Foto: Tom Jönehag/TR Bild