Publicerad måndag, 13 juni
Image

V75®: Stoletheshow överlägsen i Oslo Grand Prix – ”Det största jag har vunnit”


Stoletheshow blixtrade direkt till ledningen och drog i ett stenhårt tempo.
I sista sväng lämnade han konkurrenterna och försvann ifrån till en överlägsen seger i Oslo Grand Prix.
– Det är det största loppet jag har vunnit, sa segerkusken och tillika den norske championtränaren Frode Hamre efter triumfen som var värd 1,2 miljoner norska kronor.

Oslo Grand Prix avslutade söndagens topptrav på Bjerke som den sista avdelningen på V75®. Favoriten San Moteur galopperade direkt i starten och tappade mycket mark. Istället var det Stoletheshow som flög direkt till ledningen och drog iväg i ett stenhårt tempo. Hemmahästen öppnade första varvet efter 1.10,5 och San Moteur fick kontakt med fältet och låg invändigt som sistahäst. Även hårt betrodda Admiral As fick en strulig inledning och satt i femte par utvändigt. I tredje utvändigt satt en annan av de mer betrodda, Bengurion Jet och i rygg på ledaren Upset Face. Men efter San Moteurs markförklust i starten fanns det bara en häst på banan. Frode Hamre gjorde en kupp i sista sväng när han såg att hästar anföll ute i spåren. Han satte allt på ett kort och ryckte ifrån fältet med Stoletheshow som kom in på upploppet i en smått överlägsen ledning. Stjärnhästen höll enkelt undan hela vägen in i mål och succén på hemmaplan var ett faktum för Frode Hamre. Efter att han fick Stoletheshow i träning förra året har han förvaltat honom på bästa vis och hästen har nu tagit klivet upp i översta eliten. Nu slog han till och vann självaste Oslo Grand Prix. Segertiden blev 1.10,4/2100a och nu har den lille krigaren passerat sex miljoner kronor i insprungna pengar.
– Att vinna Oslo Grand Prix är det största för mig under mina år som aktiv i travet. Det är det största loppet i Norge, sa Frode Hamre.
– Hästen är otroligt fin och har bra teknik och är bra från start. Han löste det enormt bra och det var avgjort redan efter 20 meter. Det är en sån häst som vi kuskar drömmer om att köra.
– I sista sväng kändes han så stark och fin och jag ville ha några längder i sista sväng. Jag var ganska trygg på att det skulle gå vägen. Jag kände en härlig känsla som jag unnar alla som håller på med trav, sa Hamre.

Otrolig prestation av San Moteur – tvåa efter galoppen
San Moteur var oerhört stor i nederlaget som blev tvåa efter den inledande galoppen. Han tappade säkert 40 till 50 meter på fadäsen och arbetade sig successivt ifatt fältet under vägen. Björn Goop fortsatte invändigt och det var nära att det löste sig i sista sväng men Gocciadoro täppte till med Bengurion Jet. Över upploppet fick San Moteur chansen invändigt den sista biten och blixtrade då till ordentligt. Han sprang med full fart över mål som tvåa men var utan chans att nå fram till den undflyende Stoletheshow.
– Han gjorde ett fantastiskt lopp efter galoppen. Vi körde med bakom och så fick han fritt till slut och spurtade fantastiskt. Han blev lite för ivrig i starten och vill ta två steg på ett steg. Då blev det galopp men han ska nog lära sig det, sa Björn Goop.

Revansch för Månlykke A.M. och Melander
Månlykke A.M. var åter tillbaka i vinnarcirkeln efter tredjeplatsen i Elitkampen. I Alm Svartens Äreslopp tog han gruvlig revansch på eliten och visade prov på sin härliga vinnarinstinkt upploppet ner. Från spår sju bakom bilen hittade Gunnar Melander ner perfekt i andra par utvändigt, men låg inte kvar där speciellt länge innan han lät sin stjärna ta sig fram utvändigt om ledande Stallone. Så långt såg det bra ut men när Ulsrud Tea kom farande på den sista bortre långsidan i ett mäktigt speedryck i tredjespår, passade hon Månlykke A.M. som för ett ögonblick såg slagen ut. Gunnar Melander visste dock vad han satt bakom och var aldrig orolig. När han vred ut sin trefaldige miljonär på upploppet tog Månlykke A.M. tag i grejerna igen och plockade ner ledande Stallone den sista biten. En mycket bra spurt levererade Bellfaks för Björn Goop fram till andraplatsen. Stallone höll till tredjeplatsen. Segertiden blev 1.20,6/1609a och förstapriset var 250 000 kronor.
– Jag känner mig väldigt lättad efter allt som har varit. Det är roligt när det klaffar igen, sa Gunnar Melander efter att ha vunnit Alm Svartens Äreslopp för tredje gången (har tidigare vunnit med Månlykke A.M:s pappa Månprinsen A.M.
– Jag tänkte att lugn bara Gunnar, lugn. Se till att vi har fritt på upploppet så svarar vi då istället. Det var en härlig känsla att känna att jag hade hästen med mig in i mål.
– Jag är en sån som människa att jag gillar inte när jag förstör för någon. Senast blev det fel, det blev en störning och det får man ta på sig. Men nu blev allt rätt, sa Melander.

Ruggig insats av Aquarius Face
Det bjöds på två fantastiska prestationer av svenska hästar i den andra och tredje avdelningen på V75. Först ut var Aquarius Face som var helt suverän för sin tränare Adrin Kolgjini. Snacka om att bästa hästen vann när han betvingade storfavoriten Asteroid. Efter en inledning i andra par utvändigt gav sig Adrian Kolgjini iväg i spåren efter ett varv som travades efter 1.12,2. Men Aquarius Face kom aldrig ner utvändigt om ledande Asteroid då Type A. försvarade sin position utvändigt om ledaren. Aquarius Face blev kvar ute i tredjespår hela slutrundan och tvingades till en ren styrkedemonstration. Ledande Asteroid kastade in handduken vid upploppets början och Type A. tog över men fick sträcka vapen den sista biten mot Aquarius Face som var makalöst bra.
– Det blev skit för oss men han var otroligt bra. Han kämpade tappert och är väldigt stark, berömde Adrian Kolgjini.

Sayonara lika strålande och väldigt tapper
I Trond Anderssens Minneslöp stod Sayonara lite på tur för en seger efter två starka andraplatser på svensk mark, efter att ha tävlat i Frankrike i vintras. Och nu slog hon verkligen till med en imponerande fullträff och borde få tapperetsmedalj efter den här segern. Björn Goop lyckades hålla upp ledningen från innerspåret i en ursinnig spetskörning mot utvändige Kali Smars. Sayonara lyckades med det men det kostade ett stenhårt tempo hela vägen. Inledningen blev som sagt våldsam med 1.07,2 första 500 metrarna oc 1.09,4 första varvet. Men trots det hade Sayonara mod och styrka att hålla undan knappt hela vägen. Favoriten Zeudi AMG fick en strulig resa först som sista häst och sedan med i ryggar ute i spåren under slutrundan. Men hon kom som skjuten ur en kanon över upploppet för Alessandro Gocciadoro och höll sånär på att hinna fram. Segertiden för Sayonara blev 1.09,9/1609a och förstapriset var 300 000 kronor.
– Det blev en stenhård öppning. Första fem och 1000 gick fort. Men oj, hon var ju jätteduktig. Hon har alltid haft kapacitet och det är kul att hon fick till det. Hon har väldigt lätt för att springa fort, sa Björn Goop om stoet som tränas av Fredrik Wallin.
– Jag är otroligt glad att få se henne. Att hon öppnade bra, biter i och strider in i mål, sa Wallin.

Michael Carlsson, Kanal 75
Foto: Hesteguiden TR Bild.