Publicerad tisdag, 03 maj
Image

V75®: Uppvisning av Cokstile i Finlandia-Ajo – klar för Elitloppet


Han vann Elitloppet för två år sedan och har nu chansen att göra det igen.
Cokstile svarade för en imponerande uppvisning när han vann Finlandia-Ajo från dödens – på nya banrekordet 1.09,6.
– Hästen var enormt bra, sa segerkusken Christoffer Eriksson efter triumfen som var värd drygt en miljon kronor.
– Jag har känt att han har varit på gång och är mycket nöjd att han är tillbaka, sa tränaren Erik Bondo vars stjärna fick en direktplats i Elitloppet.

Under söndagen kördes Finlandia-Ajo på Vermo utanför Helsingfors. Det blev vild körning från början då flera hästar jagade ledningen och öppningen blev tuff. Favoriten Brambling hamnade illa till från sitt sjundespår och Örjan Kihlström hittade inte ner någonstans och blev hängande i tredjespår. Han valde sedan att backa och därmed var vinstchansen spolierad för Daniel Redéns häst. Istället var det Bebi Bi som forcerades till täten efter ett drygt halvvarv, när spetsjakten lugnat ner sig. Cokstile var inte med i körningen från början men kom efterhand glidande som första häst i andraspår och tog positionen utvändigt om ledaren. Tempot var högt uppskruvat och man varvade på 1.10,5. Gareth Boko satt i tredje par utvändigt och i dennes rygg var Stoletheshow placerad. Cokstile slog klorna i ledande Bebi Bi i utgången av sista sväng, och avväpnade denne i ett nafs. Ute i spåren anföll Gareth Boko och med i dennes rygg Stoletheshow. Men dessa kunde inte komma i närheten av Cokstile som bara sprintade undan över upploppet till en lätt seger för Christoffer Eriksson. Tvåa blev en bra spurtande Stoletheshow och trea blev Gareth Boko som även han gjorde det bra. Segertiden blev nya banrekordet 1.09,6/1620a och solvallas sportchef Anders Malmrot fanns på plats för att dela ut den rosa biljetten till Elitloppet.
– Det var härligt att se och det var verkligen uppvisning. Hästen var fantastisk, sa Malmrot.

”Har ett psyke av stål och är som en studsboll”
Även för segerkusken Christoffer Eriksson var det förstås väldigt stort att styra nioårige Cokstile först över mållinjen.
– Hästen var enormt bra och kändes väldigt löpglad hela loppet. Det är en fantastisk häst som har tävlat på en hög nivå i många år. Han kommer från ett starkt vintermeeting, och även om resultaten kanske inte var topp topp de sista gångerna så har han gjort bra prestationer. Nu var han tillbaka på en tusenmetersbana som han älskar och han tycker nästan bäst om att tävla utvändigt om ledaren. Då är han som bäst, sa Christoffer Eriksson.
– Han har ett psyke av stål och en kropp som tål att tävla på den här nivån. Han är som en studsboll när han kommer ut och när jag värmde honom kändes han nästan ännu finare nu än vad han gjorde för två år sedan.

”Tror inte att han startar mer innan Elitloppet”
– Jag kom iväg rätt så okej och förstod nästan att Alessandro skulle bli släppt till ledningen. När den hästen framför mig som inte var så jättebetrodd kom ner på innerspår kändes det bättre. Det kändes även bättre att Tycoon Conway Hall satt bakom mig och inte någon av Stoletheshow eller Brambling. I sista sväng var han gott gåendes och när de andra kallade lite på sina hästar bakifrån fick jag ett bra svar. Min häst var gott gåendes och jag kände att han hade mycket krafter kvar. Att köra sådana här hästar är ren glädje och det här är ett väldigt stort lopp att vinna, sa Christoffer Eriksson.
Tränaren Erik Bondo stod vid sidan och njöt av prestationen av sin stjärnhäst.
– Han har varit instängd två gånger men jag tycker att han har varit på väg. Jag är mycket nöje med att han är tillbaka. Vi får träna på nu och jag tror inte att vi startar mer innan Elitloppet. Han behöver vara ännu bättre för att vinna Elitloppet, sa Erik Bondo.

Bosse Nice inledde och tog sjätte raka
Storfavoriten Bosse Nice inledde V75 på Vermo genom att ta en lekande lätt seger. Santtu Raitala körde på säkerhet den första biten och lät hästen glida till ledningen ut på den första långsidan. Sedan fick Bosse Nice bestämma i täten och gled undan i suverän stil över upploppet. Därmed var sjätte raka segern ett faktum för hästen som tränas av Leena Sinnemaa.
– Han vann lätt och har bra kapacitet. Det blir spännande att följa honom i sommar, sa segerkusken Santtu Raitala.
Ett stort favoritfall blev det däremot i V75-2 där omgångens största favorit Parvelan Retu föll tungt. Hästen forcerades tidigt till ledningen och då trodde nog många att loppet var över. Men när utvändige Stallone gick i närkamp i utgången av slutsvängen, såg megafavoriten plötsligt ut att ha det kämpigt. Stallone kopplade greppet inne på upploppet och såg ut att gå mot seger, men den sista biten dök plötsligt Veeran Poika upp. Hästen var spelad till blott 0,24 procent och var en megasmäll när han var först över mållinjen tillsammans med Jarmos Saarela. Vinnaroddset blev hela 148 gånger pengarna.

Versace Face bäst i långa loppet
Favoriten Versace Face hade inga problem att infria förväntningarna i stayerloppet, tillika V75-3. Örjan Kihlström lyckades precis försvara innerspåret och sedan var det lugna gatan. Versace Face trummade på framme i täten och drog ifrån till en mycket lätt seger. Tränar gör Daniel Redén.
Santtu Raitala tog en dubbelseger på V75 när han skrällvann med Knows Best i den femte avdelningen. Det blev hård körning i den främre träffen med ledande Amornero Roc, och där utvändige Always Ready svarade ut Björn Goop som kom farande i tredjespår med Kurri Jari Boko. Den sistnämnde blev aldrig nersläppt och tvingades till tredjespår i 1500 meter. Han höll strålande som trea men kunde inte stå emot vasst spurtande Knows Best över upploppet. Knows Best gick med i rygg på attackerande Jason’s Camden genom slutsvängen och tog sig förbi denne kort före mål.

Asteroid enkelt med krafter kvar
Asteroid blixtstartade från sitt åttondepspår i V75-5 och dök till ledningen för Björn Goop. Sedan såg den Frode Hamre-tränade hästen lysande ut hela vägen och segern var aldrig i fara. Han vann hur enkelt som helst och imponerade stort.
– Det var inga problem att ta ledningen och han vann med krafter kvar, sa Björn Goop.
Favoriten Colibri Jet hade inte sin bästa dag och galopperade dubbelt, i första sväng och i sista kurvan.

Styrkeuppvisning från dödens
Konstellationen Örjan Kihlström och Daniel Redén tog ytterligare en seger i V75 och det genom storfavoriten Epimetheus i den sjätte avdelningen. Han kunde inte försvara innerspåret från början men Örjan Kihlström letade sig snabbt ut i andraspår. Epimetheus fick sedan göra grovjobbet utvändigt om ledaren men det bekom honom föga. In på upploppet slog han klorna i ledaren och stegade undan till en imponerade seger.
– Han gick väldigt tufft lopp senast i tredjespår och dödens, så jag vet att han klarar det bra, sa Kihlström.
Sju rätt på V75 gav 422 837 kronor.

Michael Carlsson, Kanal 75
Foto: Lars Jakobsson TR Bild.