Publicerad söndag, 12 maj
Nyhet
Image

V75®: Wäjerstens stjärna klar för Elitloppet


Borups Victory klar för Elitloppet.

Daniel Wäjersten hade sin stjärna i toppslag och Borups Victory fixade en rosa biljett utan att behöva förta sig i Guldbjörken på Umåker.
– Det känns stort och ärofyllt, sa Daniel Wäjersten.
I strålande solsken var det inget snack när startbilen släppte fältet i Guldbjörken (STL Gulddivisionen, V75-3) – favoriten Borups Victory bombade till ledningen och sedan kunde Daniel Wäjersten bestämma 1.11,3 första 500 meterna och 1.13.6 första kilometern. Sista 500 spänstade Borups Victory undan i 1.07,5-tempo och trion (Indy Rock, Castor The Star, Milliondollarryhme) närmast bakom galopperade i temposkärpningen i utgången av slutsvängen.
– Han var avslappnad och fin bakom bilen och jag ville verkligen vara med den här gången och få en bra position. Det är klart att jag hoppas på Elitloppet, den här hästen är i jäkligt fin författning för dagen. Vi kan inte göra mer. Det är en komplett häst, sa Daniel Wäjersten direkt efter loppet.

När han någon timme senare fick elitloppsbiljetten kommenterade han:
– Det känns fantastiskt, Elitloppet är det största loppet man kan delta i som kusk och tränare i Sverige. Det känns stort och ärofyllt. Hästen är på toppen av sin karriär och självklart vill man vara med då. Hästen kan inte kännas bättre i alla fall.

Malmrot bjöd in två hästar
Solvallas Anders Malmrot gästade V75 Direkt i TV4 och delade ut en elitloppsbiljett till Borups Victory. Och man ringde även upp delägaren, förre hockeystjärnan, Mats Sundin.
– Det känns fantastiskt. Elitloppet, med den folkfesten, är enormt stort att vara med i. Daniel Wäjersten är en ung och mogen tränare, vi är stolta, sa Mats Sundin.
Anders Malmrot delade även ut en elitloppsbiljett till Gennaro Casillo-tränade Capital Mail som senast visade elitloppskvalité vid segern i Gran Premio della Lotteria.
– Han har redan visat att han hanterar försök och final på ett utmärkt sätt. Capital Mail kommer passa perfekt i Elitloppet, sa Anders Malmrot.

Spets och slut
En plats i Elitkampen under elitloppshelgen på Solvalla låg i potten för vinnaren av Vårbjörken (STL Kallblodsdivisionen, V75-4) och det blev en enkel seger för favoriten Grislefaksen G.L. som dominerade loppet från start till mål tillsammans med sin tränare Öystein Tjomsland.
ATG:s X-labs mätte upp Grislefaksen G.L. bakom startbilen till 1.12,7 första 200 meterna.
– Det blev väldigt enkelt faktiskt. Han var väldigt spänstig och fin i dag. Det här var väldigt bra uppladdning inför Elitkampen, sa Öystein Tjomsland.

Skräll inledde V75®
V75® inleddes med en skräll då 14-oddsaren Coin Master hade bästa farten över upploppet tillsammans med Magnus A Djuse. Segern i STL Klass II var känslosam för tränaren Joakim Elfving efter tre år sedan senaste segern på V75.
– Det här är kanon, det har varit en tuff tid, en svacka på grund av infektioner och annan skit, men nu är vi på gång igen.
I V75-2 (STL Diamantstoet) blev det en stalldubbel för Daniel Wäjersten där chefen själv satt bakom vinnaren Mellby Lion som vann före Dutchess Sun.
Mellby Lion kunde överta ledningen från startraketen Sunlight och väl i spets kändes det som att Daniel Wäjersten hade bra kontroll.
Spets och slut blev det även i STL Silverdivisionen (V75-5) där Erik Adielsson tog hand om kommandot direkt med spetsälskaren Maybach W.F.
Proffsiga Boden-amatören Madelene Wikstén, med 22 hästar på träningslistan, kunde sedan räkna in tionde segern på tio lopp i ledningen för Maybach W.F.
STL Klass I (V75-6) bjöd på lördagens kanske hästigaste upploppsduell där Portofino sluggade sig förbi favoriten Mellby Knekt 50 meter före mål.
– Han är ingen bluff, jag hade en bra känsla i sista sväng. Nu är vi med i finalen på hemmaplan under elitloppshelgen. Det var målet, vi hade en chans och vi tog den, sa Fredrik B Larsson.
En läcker årsdebut bjöd Never Mind’em på i STL Bronsdivisionen (V75-7) och den Daniel Redén-tränade femåringen dominerade loppet från start till mål i händerna på Magnus A Djuse och vann på 1.11,8 över distansen 2 140 meter autostart.

Joviality vässade elitloppsformen med seger
Utanför V75 genrepade Joviality inför Elitloppet och stjärnstoet tog första segern sedan september när hon defilerade hem Berth Johanssons Memorial med 200 000 kronor till vinnaren i läcker stil.
Erik Adielsson tog enkelt hand om ledingen i femhästarsfältet och efter att storfavoriten fått bestämma första varvet vann hon på 1.11,9 över distansen 2 140 meter autostart efter ett snabbt slutvarv. Sabine Kagebrant tränar vinnaren.
Sju rätt på V75 gav 9 116 kronor och sex rätt 75 kronor. Det blev ingen utdelning åp fem rätt och det innebär jackpot nästa lördag på Gävletravet med 47 miljoner kronor i potten för sju rätt.

Skribent: Lars-Ove Pettersson, Kanal 75
Foto: Jenny Rehnman, TR Bild