Publicerad torsdag, 30 maj
Nyhet
Image

Weikko makalös på nytt världsrekord


Öystein Tjomslands Weikko bjöd på stor show i Bollnäs på onsdagskvällen.

Fyraåringen slog nytt världsrekord på 1.19,9/1640 meter autostart i sin fjärde start.- Jag har aldrig upplevt något sådant med en så ung kallblodshäst, sa en rörd tränare.
Innan de fyra V86-loppen drog igång i Bollnäs bjöds det på två riktigt bra lopp för de fyraåriga kallbloden.
Hingstarna och valackerna gjorde upp i H.K.K. Prinsessan Madeleines Pokal och stor favorit var Öystein Tjomslands finskfödde Weikko som startade tre gånger som treåring och var överlägsen i alla tre.

Han gjorde årets första start på onsdagskvällen och som han gjorde det!
Weikko tog över ledningen in i första sväng och Öystein Tjomsland lät sin fyraåring springa på i ett mycket högt tempo och första varvet travades på 1.20,0. Konkurrenterna var nästan 100 meter efter och Weikko fortsatte i samma höga tempo och vann på nya världsrekordet för fyraåringar 1.19,9/1640 meter autostart.
– Han är våldsam Weikko. Det är en enorm häst. Jag tog det lugnt på upploppet och hade krafter kvar. Jag har inte ord för det. Jag är tagen, hästen är bara fyra år, sa Öystein Tjomsland.
Stona gjorde upp i Hälsingehambon och jättefavoriten Majblomster hade inga problem att vinna och tog sin tionde seger i 12 starten. Majblomster, tränad av Jan-Olov Persson och körd av Mats E Djuse fick trava första 1500 meterna utvändigt ledaren innan Djuse lät Majblomster öka på stegen och tog över ledningen. Över upploppet var Majblomster helt ohotad och vann överlägset och fick 100 000 kronor för besväret.
– Hon är lite bekväm i loppen och avslappnad. Det är en bra egenskap, sa Mats E Djuse.

Skribent: Joakim Brundin, Kanal 75
Öystein Tjomslands Weikko slog nytt världsrekord för fyraåriga kallblod i Bollnäs. Foto: ALN Pressbild