Publicerad tisdag, 25 januari
Image

Inför V86®: ”Det blev rätt vinnare senast”


Det har gått bra för Wagger Zacker och Torbjörn Jansson sedan de började bekanta sig med varandra.
Fyra segrar på åtta försök där den senaste segern blev extra uppmärksammad då femåringen flyttades upp som vinnare efter att ha inkommit som tvåa i mål.
– Det blev rätt vinnare! säger Jansson inför onsdagens V86® på Solvalla.

Torbjörn Jansson har använt lite olika taktiska drag med Wagger Zacker i loppen sedan han körde sitt första lopp med hästen i april förra året.
Det blev seger från ledningen när han körde hästen för första gången. Därefter har valacken både fått avgöra från positionen utvändigt ledaren och spurtat till seger.
Senast blev det lucka från ledarryggen på upploppet och en frisk Wagger Zacker gick i mål som tvåa.

Amatörtränaren Mats Gunnarsson från Solvalla var först över linjen med Triton i V86-loppet men flyttades ner till andraplatsen.
Wagger Zacker tilldömdes segern. Rättvist enligt kusken Torbjörn Jansson.

– Om det funnits plats att köra hade jag varit först över mål. Helt klart är det så att det blev rätt vinnare eftersom vi inte hade plats att komma emellan sista biten, säger Jansson.
Mats Gunnarssons häst bröt ner lite sista biten och nu blev Triton tvåa. Förutom nedflyttningen blev det 2500 kronor i böter och tre veckors avstängning för Mats Gunnarsson.
Torbjörn Jansson skäms inte för att han vann loppet.
– Vi hade ju inte plats. Däremot så tycker jag att Gunnarsson fick ett väldigt hårt straff, men det är ju liksom en annan sak. ”Brottet” han gjorde var ju i princip ingenting men det var samtidigt avgörande för utgången.

Samtliga segrar med Jansson
Wagger Zacker är amatörtränad. Juha Koskela med licens på Sundbyholmstravet äger hästen som segrat fyra gånger på 16 starter i karriären. Samtliga segrar har kommit med Torbjörn Jansson.
Solvallakusken har 4663 segrar i karriären och har att jämföra med. Jansson gillar hästen som han menar blivit bättre och bättre.
– Han har vunnit sina lopp på slutet men har även förbättrats för varje start han gjort.
I V86-6 på onsdag har Juha Koskela hittat ett bra lopp åt hästen. Wagger Zacker har tjänat 250
000 kronor och står start i loppet där tilläggsgränsen är 280000 kronor.

Känner du och Koskela varandra sedan tidigare?
– Nej, det gör vi inte. Det blev liksom bara att jag fick börja köra hästen. Sedan har det gått bra och jag har fortsatt köra.
Wagger Zacker är startsnabb och klarar även lite jobb på vägen. Hur funderar du?
– Vid segern näst senast på Romme ville jag inte ge mig in i någon körning med en som satsade väldigt hårt i starten. När vi sedan riskerade att hamna i tredje invändigt gick jag ut i dödens med honom och han kunde vinna ändå. Nu senast var det 2640 meter och jag befarade att det skulle köras mot oss och jag släppte där också. Så vi har olika möjligheter. Han har som sagt blivit bättre hela tiden så den här gången kanske vi lägger upp det annorlunda.
Du låter nöjd med den nya bekantskapen?
– Hästen är ju bra alltså – så enkelt är det.

Mikael Wikner, Kanal 75
Foto: Lars Jakobsson, TR Bild