Publicerad fredag, 02 augusti
Nyhet
Image

V64®: Den friplåten var han värd Bedazzled Sox


Trots grovjobb hela vägen utvändigt ledaren var det inget snack.
Bedazzled Sox var bara bäst och krossade sina kamrater i Victory Tillys lopp på Solvalla på torsdagskvällen.I potten låg en fribiljett till miljonloppet Margareta Wallenius Klebergs Pokal senare i augusti.
– Vilken jäkla häst – det verkar som att vi är i rätt fas efter lite sjukdom, sa en överlycklig Roger Walmann.
Om knappt två veckor är det dags för den stora femåringsbataljen Margareta Wallenius Klebergs Pokal på Solvalla. Loppet för femåringar som fram till i fjol hette Jubileumspokalen lockar med hela 1,5 miljoner i förstapris.
Många vill vara med. Men det krävs mycket i startpoäng då Solvalla endast bjuder på två wildcards till loppet.
Därför var goda råd dyra på torsdagen då en drös topphästar var med och tävlade om en direktkvalificering i Victory Tillys lopp över 2140 meter.
Loppet blev mycket sevärt. Johan Untersteiner klarade att försvara innerspåret med Dancer Brodde men fick aldrig vara ifred där framme.
Magnus A Djuse var intresserad med Staro Mack Crowe och körde direkt upp utvändigt. Efter 1.09,3 första halvvarvet kom Claes Sjöström farande med Bedazzled Sox och landade utvändigt ledande Dancer Brodde efter 600 meter.
Efter en varvspassering på 1.11,3 hade Roger Walmanns häst modet att koppla grepp på upploppet och hålla vildsint spurtande Demon en bit bakom sig. Trea med toppbetyg Mattias Djuses nyförvärv Staro Mack Crowe.
Roger Walmann har siktat på Margareta Wallenius Klebergs Pokal hela året. Att komma med på poäng eller få en inbjudan vågade han inte räkna med.
– Det satt skönt att vi är klara för loppet. Det verkar som att vi är i rätt fas efter lite sjukdom med honom, och tur är väl det. Nästa lopp blir ännu tuffare! sa Walmann.
Bedazzled Sox segertiden blev 1.11,4 över 2 140 meter.
– Han har startat sedan han var två år och är så arbetsvillig och glad över allt den är hästen. Han är
så fantastisk att se på. Det skulle vara roligt att vinna Margaretas, men det är nästa fas som vi får ta sedan, sa Solvallatränaren.

Wäjersten i Sommarfavoriten
Solvalla drog igång tävlandet igen på torsdagen med fin sport efter en månads uppehåll.
I Sommarfavoriten för treåringarna kunde konstateras att segertåget fortsätter för Daniel Wäjersten.
Efter storsegern i Hugo Åbergs Memorial på tisdagen slog Sundsvallstränaren lite ur underläge i loppen för yngre förmågor på Solvalla men vann det också.
I Sommarfavoriten – känd styrkemätning inför kriteriet – var August Zonett inte alls mycket betrodd. Ändå blev det Wäjersten som kapade åt sig förstapriset 200 000 kronor med valacken.
Efter debutsegern i februari på Bergsåker har hästen varit segerlös men hela tiden svarat för gedigna insatser.
I loppet duellerade Mika Forss bakom Like Magic Sisu och Örjan Kihlström med Greetings i kamp om ledningen. Det blev trötta ben till slut.
Storfavoriten Bootsman från Jägersro var långsam ut och fick draghjälp av August Zonett på den sista bortre långsidan. I ingången av sista kurvan körde sig Wäjersten till ledningen med August Zonett som förvånansvärt enkelt kunde vinna loppet med ett par längder före närmast sörjande Bootsman och Romulus Tooma.
Segertiden skrevs till 1.12,5 över 2140 meter.autostart
– Han var även med lite grand i öppningen första 100 så det var en femstjärnig prestation.Hästen har varit fin sedan han började starta, jag har trott på honom och matchat honom där det varit fina pengar att köra om. Mats (Djuse) har kört på chans från dåliga lägen och det hade vi nytta av i dag, sa Wäjersten som menade att siktet är inställt på Svenskt Travkriterium i höst.

Fjärde raka – obesegrad

I Sommarfavoriten för ston blev det ännu en liten överraskning. Solvallatränaren Anders Erikssons Ready to Run H.C. stod för en riktigt bra avslutning i spåren och lyckades fånga in Roger Walmann-tränade Great Pride på linjen.
För farthållningen stod Lovely Rita som blev het i ledningen.
Claes Sjöström bidade sin tid i andra utvändigt och lät Great Pride kliva på i mitten av slutsvängen och greppet kopplades på upploppet.
Bakifrån från absoluta kön kom dock Ready to Run H.C. med en tung spurt som resulterade. Segertiden strålande 1.13,4 över 2140 meter auto.
Hästens är nu obesegrad efter fyra starter och Oaks-kvalen väntar.
– Vi fick ett bra lopp där bak men hon fick göra ganska mycket jobb sista 700. Hon kändes bra hela vägen och jag tyckte att jag fick en bra rygg i Claes häst. Det är en mycket fin häst som gjort allt rätt från dag ett, sa Anders Eriksson om stoet som ägs av Tarjas AB i Nacka.
Sex rätt på V64 delade ut 56 464 kronor.

Skribent: Mikael Wikner, Kanal 75
Bedazzled Sox i en stilstudie (arkivbild). Foto: Thomas Blomqvist, TR Bild