Publicerad onsdag, 06 april
Image

Inför V86@ (jackpot): Matchas vidare mot Elitloppet – ”Ännu vassare nu”


Han glänste i årsdebuten och visade upp en ny egenskap i sin redan digra arsenal – startsnabbheten.
Med loppet i kroppen ska Admiral As vara ännu vassare den här gången och matchningen mot Elitloppet fortsätter på onsdag på Solvalla.
– Hästen känns jättefin och formkurvan pekar uppåt. Vinterträningen har varit bättre än i fjol, säger tränaren Reijo Liljendahl.

V86 den här veckan delas mellan Bjerke och Solvalla. Den kryddas av en jackpot med 15 miljoner kronor i potten för åtta rätt. Den sportsliga godbiten bjuder Solvalla för som kör Nuncios lopp med flera potentiella elitloppshästar. En av dessa är 4 Admiral As (V86-6) som glänste i årsdebuten i händerna på Örjan Kihlström. Hästen visade då upp en startsnabbhet för första gången när Örjan skickade iväg honom till ledningen. Överraskande för många kanske, men inte för tränaren Reijo Liljendahl.
– Startsnabbheten visste jag om att den fanns där. Det var inte överraskande för mig och jag tror även att Örjan visste det. Örjan är ju världsmästare och en yrkesman ut i fingerspetsarna. Han vet vad han har att köra med och ville prova den här gången. Det går inte att såsa och tappa tio meter från start i den här divisionen. Framförallt inte när man ska möta de bästa framöver, säger Reijo Liljendahl.

”Är i mental balans”
Admiral As fick bestämma farten i ledningen och blev utmanad på upploppet av Diamanten som kom loss från rygg på ledaren. Men tränare Liljendahls stjärna svarade säkert på klasshästens vis utan att vara trött i mål.
– Det ska ju inte vara utsålt efter loppet senast med tanke på den lugna öppningen. Jag tycker att hästen gjorde en bra prestation och förstod att det skulle bli en rejäl speedkörning till slut. Det gick fort till slut men han svarade säkert när Örjan begärde lite av honom.
– Hästen hade tränat bra efter det loppet och det har han även gjort efteråt. Han känns jättefin och är pigg och glad och samlad och verkar vara i mental balans. Det är jätteroligt att han tog loppet på det sättet som han gjorde, säger Reijo.

”Stig H är med och kör om förmiddagarna”
Solvalla-tränaren hade preparerat sin högkapabla springare på bästa sätt i vinter. Sedan några månader tillbaka är Reijo även tillbaka på Stora Alby efter att tidigare hållit till på Julmyra i Heby.
– Jag sa efter sista starten i fjol att ska han vara på den nivån som jag tror att han kommer att vara framöver, då måste han förbättra allt. Det tycker jag också att han har gjort och träningen har också fungerat bättre den här vintern. Förra vintern hade han lite problem med knän och tänder och då blev det lite avbrott, men i år har allt fungerat helt perfekt.
– Sedan var flytten från Julmyra till Stora Alby ett litet frågetecken för alla hästarna men jag måste säga att det bara har varit åt det positiva hållet. Vi lägger ner mycket arbete på våra hästar och deras välmående. Vi har haft en bra början på säsongen och Alby är en ypperlig plats att träna häst på.
– Stig är med och kör en del och förra veckan var han med och körde sex dagar på förmiddagarna. Han tycker att det är roligt och Stigs kunskaper går inte att ersätta.

”Ännu vassare med loppet i kroppen”
I onsdagens V86 blir Admiral As klar favorit i den sjätte avdelningen. Utgångsläget är detsamma som i årsdebuten med spår fyra bakom bilen och Örjan Kihlström sitter på nytt i sulkyn.
– Det är etablerade gulddivisionshästar med i loppet och Milliondollarrhyme är inte att leka med. Så det är inte bara att åka ut och hämta men det är klart att min häst är väldigt bra och formkurvan pekar uppåt. Normalt sett så kommer han att vara ännu vassare nu med loppet i kroppen, eftersom han bara hade gått två lugna jobb efter 1.20 som snabbast. Han har mycket grundjobb i sig men de här skarpa jobben har han inte fått och det är inte nu som hästen ska ha toppform. Det ska han ha längre fram med några lopp i sig.

Tävlar bara på hemmaplan – ”Vill ej utsätta honom”
Reijo Liljendahl har tidigare uttalat sig att Elitloppet är det största målet för Admiral As. Reijo har kört otaliga stjärnhästar genom åren och har tidigare sagt att Admiral As är den snabbaste häst han har kört. Matchningen mot Elitloppet fortsätter och efter onsdagens uppgift är han tydlig med att hästen kommer att få fortsätta tävla hemma på Solvalla fram till det stora slaget, den sista helgen i maj.
– Jag har bestämt mig att hålla honom på hemmaplan på grund av olika anledningar. Jag vill inte ut och resa med hästen och utsätta honom för olika infektioner och sånt. Vi har knappt 20 minuter till Solvalla och då står han i ett eget stall. Pernilla sköter hästen ypperligt och vi vill ha honom hemma i den balansen som han är i och inte ha några avbrott, säger Reijo.

Drömmer om vinna Elitloppet – ”Ska göra ett försök”
Med knappt två månader kvar till Elitloppet, hur går dina tankegångar med Admiral As efter den tilltalande årsdebuten?
– Jag säger att min dröm är att vinna två stora lopp innan jag lägger ner rörelsen. Det är Elitloppet och Hambletonian. Jag tror att om alla bitar ramlar på plats så kan jag tänka mig att jag har chansen med Admiral As i Elitloppet. Han har farten och han har styrkan och han ligger och han ligger bara i puls i träningen.
– Det är ju en dröm men ingen omöjlighet. Jag har haft ett par chanser i Elitloppet tidigare med Formula One som kom bort i försöket och fick ett dåligt läge i finalen, samt Nadal Broline som gjorde ett fantastiskt lopp som tvåa. Jag vet hur svårt det är att knyta ihop säcken och det räcker inte att bara ha en väldigt bra häst, man måste ha en väldig massa tur också.
– Det är inte lätt men vi ska göra ett försök. Det vore roligt när de kör 1.09 första varvet för då har han nog en pollett kvar till slut, säger Reijo Liljedahl som även meddelar att det inte blir några ändringar till onsdagens start.

Michael Carlsson, Kanal 75
Maria Holmen TR Bild