Publicerad onsdag, 10 juli
Nyhet
Image

Inför V86®: Ulvsåsen på jakt efter fjärde raka


Ulvsåsen har kommit tillbaka med besked efter skada.
På onsdag när V86 avgörs på Solänget jagar han fjärde raka segern.
– Han har aldrig känts bättre och jag tror på en bra chans, säger tränaren Anders Wallin.
Ulvsåsen har alltid haft ögonen på sig.
Inte bara för att han är väldigt bra och vinner mer än vartannat lopp, han har också en otrolig utstrålning.
– Det är en fantastisk individ på många sätt. Han har ett underbart psyke och det är en glädjespridare för oss i stallet. Att han är väldigt bra också är naturligtvis fantastiskt, säger Anders Wallin.
Nu har det inte varit raka vägen för åttaåringen genom karriären. I slutet av 2022 drog han på sig en gaffelbandsskada som det har tagit lång tid att få bukt med.
– Det var jäkligt surt förstås. Tack och lov har hästen bra ägare och vi bestämde att han skulle få ordentligt med tid på sig och det fick han. Jag har tränat honom annorlunda som ett litet experiment och det har verkligen slagit väl ut. Jag tränar mycket i backe som många tränare här uppåt landet, men har man haft en sådan skada som Ulvsåsen haft ska man vara försiktig med det Jag har kört många turer längs med landsvägen och många 4 000-metersheat på banan, det har säkert blivit 5-6 mil i veckan och han har även fått gå lite intervaller. Innan comebacken hade jag kört 1.30/2700 meter med honom.

Känns ännu bättre nu
Att träningen hade ”satt” sig ordentligt visade Ulvsåsen i comebacken. Anders Wallin valde att köra själv och sedan han avancerade fram utvändigt om ledaren varvet från mål gav inte Ulvsåsen motståndet skuggan av en chans. I slutkurvan övertog han ledningen och sedan stack han ifrån till överlägsen seger med krafter kvar.
Var du förvånad att han skulle vara så bra efter så långt uppehåll?
– Nja, han var väldigt fin i kvalet och har aldrig känts så fräsch och fin. Jag kände tidigt i loppet att jag skulle vinna och det var en härlig känsla, den här hästen betyder mycket för mig och kul att få visa upp honom så fin efter ett så långt uppehåll.
Ulvsåsen har följt upp med två enkla segrar efter det och ser ut att bara bli bättre och bättre.
– Senast tyckte jag att han var lite seg, men sedan pratade jag med Per (Linderoth, kusken) som inte riktigt höll med. Han körde 1.21,5 sista varvet i tredjespår och vann lätt. Hästen har en fantastisk teknik och det är svårt att se det från sidan att det går så fort.
Nu har hästen inte startat på ett tag, hur är det med formen?
– Han känns ännu bättre efter det senaste loppet. Det var nyttigt för honom att få den genomköraren i kroppen. Jag vill inte starta för tätt och det är lagom med fem veckor mellan loppen. Han känns fortsatt riktigt bra i jobben.
På onsdag går Sommartravet vidare med V86® på Solänget. Ulvsåsen startar i Nordgubbens Minne och möter bland annat Månlykke A.M.
– Det ska bli väldigt spännande. Jag har stor respekt för Månlykke A.M förstås och det är flera bra konkurrenter emot. Ulvsåsen står ganska bra till i loppet och är både travsäker och lättplacerad och hästen känns så pass fin att jag tror och hoppas att han är med och gör upp om det.
Kan det bli aktuellt med SM i år?
– Ja, om han tar det här loppet rätt och är fräsch och fin efteråt ligger det i planen. Det vore fantastiskt roligt att vara med där på hemmaplan. Toppen bland kallbloden är jämn för tillfället och jag tycker att Ulvsåsen hör hemma där.

Skribent: Joakim Brundin, Kanal 75
Ulvsåsen segerdefilerar efter segern i juni i Östersund. På onsdag jagar han en ny lagerkrans på Solänget. Foto: Tom Jönehag.