Publicerad tisdag, 19 april
Image

Kanadas bäste klar för Elitloppet


Kanadas bästa travare är klar för Elitloppet.
På söndagen blev den sjuårige valacken Perfetto den sjätte hästen att bjudas in till sprinterfesten på Solvalla sista helgen i maj.
– Det är en dröm att få komma till Elitloppet, säger tränaren Dagfin Henriksen.

Solvallas sportchef Anders Malmrot sprider inbjudningarna till Elitloppet över världen.
Kanadensaren Perfetto blev den sjätte hästen i Elitloppet och nu har loppet fyllts med hästar från sex länder: Kanada, Danmark, USA, Frankrike, Italien och Sverige.
Den sjuårige valacken tränas av norske Dagfin Henriksen och har röstats fram som Årets äldre häst i Kanada både 2020 och 2021.
Enda kanadensiska häst som vunnit Elitloppet så här långt är karismatiske Billyjojimbob som 1992 vann loppet på Solvalla tillsammans med Murray Brethour.
Dagfin Henriksens häst är en joker i sammanhanget och kommer inte att höra till de mest betrodda hästarna i 2022 års upplaga.
– Han är väldigt svår att sätta in i loppet. Men hästen har de kvaliteter som gör att jag vill se honom på Solvalla. Vi vill mäta de bästa hästarna från olika länder, och det får vi göra i år, sa Solvallas sportchef Anders Malmrot i direktsändningen i TV4.
Perfetto har vunnit 25 lopp i karriären. Tredjeplatsen i storloppet Maple Leaf Trot förra året gjorde att Solvalla fick upp ögonen för hästen.
Tränaren Dagfin Henriksen:
– Jag hoppas att han är tillräckligt bra för att vara med i Elitloppet. Det är en väldigt stark häst med bra huvud och han tycker om att tävla.

Sex inbjudna
Elitloppet körs på Solvalla söndagen 29 maj med ett förstapris på fem miljoner kronor.
Inbjudna hästar så här långt är: Perfetto (Kanada), Extreme (Danmark), Back of the Neck (USA), Etonnant (Frankrike), Vivid Wise As (Italien) och Don Fanucci Zet (Sverige).

Mikael Wikner, Kanal 75
Årets Äldre Travare i Kanada både 2020 och 2021.
Nu är Perfetto klar för Elitloppet. Foto: Privat.