Publicerad måndag, 06 maj
Nyhet
Image

V75®: Andra raka för Stoletheshow i Finlandia-Ajo


Stoletheshow vann Finlandia-Ajo för andra året i rad – och fixade en elitloppsbiljett för andra året i rad!

Vi ska fundera och ge ett besked i morgon, sa tränaren Frode Hamre om en eventuell start i Elitloppet.
Kampen om en rosa biljett till Elitloppet bjöd på en hel del dramatik, men när krutröken skingrats i Finlandia-Ajo (V75.7) stod svenske kusklöftet Magnus A Djuse i vinnarcirkeln med Stoletheshow för andra året i rad.
Det var en tuff kamp om positionerna i en snabb inledningen där innerspårets Dozen of Oysters tog hand om ledningen med hjälp av solfjäderseffekten med Stoletheshow utvändigt.
Hail Mary hamnade lite i ingenmansland och Örjan Kihlström blev tvingad att ladda framåt varvet kvar och blev då utsvarad av Magnus A Djuse som tog över ledningen med Stoletheshow.
Väl i spets försvarade sig Stoletheshow tappert hela vägen hem och vann det finska storloppet för andra året i rad. Hail Mary var mycket tapper trea i årets Finlandia-Ajo och tvåa blev Catullo Jet som spurtade storstilat tillsammans med sin tränare Alessandro Gocciadoro.

Svar om Elitloppet dröjer
I fjol tackade Frode Hamre ja till elitloppsbiljetten och Stoletheshow slutade sedan sjua i finalen med kusken Dexter Dunn.
Solvallas Anders Malmrot var förstås på plats på Vermo för att dela ut en rosa elitloppsbiljett. Något ja fick han inte av Frode Hamre på söndagen.
– Jag gillade det jag såg och jag hade lite feeling. Nu ska vi diskutera, ägarna, och sedan ska vi komma med ett svar i morgon, om vi ska vara med i Elitloppet eller inte, kommenterade Frode Hamre.
Magnus A Djuse tog alltså andra raka triumfen i Finlandia-Ajo och han var förstås nöjd efter segern värd dryga 1,2 miljoner kronor.
– Man gillar hästen, han gjorde det väldigt bra i dag. Första tanken var att ta en lugn dödens, men sen när Örjan kom var jag tvungen att köra annars hade han kommit tilll ledningen. Jag fick väldigt bra svar när jag begärde lite av hästen in mot upploppet i sista sväng. Det är glädje, en fantastisk häst. Nu blir det nån pilsner innan vi flyger hem.Gocciadoros talang inledde
Expo Wise Asär en mycket spännande fyraåring och söndagens största favorit bjöd på ren uppvisning i V75-1 tillsammans med sin tränare Alessandro Gocciadoro. Trots bakspår satt storfavoriten i ledningen redan på första bortre långsidan och sedan handlade det bara om en häst på banan. Segern var karriärens 13:e i 18:e starten för talangen som tjänat närmare sju miljoner kronor.
Imperator var knapp favorit i V75-2 (STL Bronsdivisionen) och från utvändigt ledaren sista varvet var den Daniel Redén-tränade sexåringen starkast till slut i händerna på Örjan Kihlström.
Iikka Nurmonen körde offensivt med favoriten Issakan Valo i V75-3 (Erkon Pokaali) och tog över ledningen varvet kvar. Väl i spets hade favoriten bra kontroll och sträckte på sig vad som behövdes sista biten över upploppet till en säker seger. Antti Tupamäki tränar vinnaren.
Amazing Player är sylvass från start och tredjehandsfavoriten avgjorde V75-4 (STL Silverdivisionen) från start och tillsammans med Jarmo Saarela blev det en bekväm spets-o-slut-seger. Tränar vinnaren gör Irina Sarin.Dubbla skrällar

V75-5 var ett kraftprov över dryga tre kilometer och det blev en skrällseger sedan 27-oddsaren Bolt Kronos serverats ett drömlopp av Mats E Djuse. Fjärde invändigt blev så småningom tredje invändigt och sedan blev det en perfekt lucka in mot upploppet där Bolt Kronos kunde spurta till knapp seger före Dame Lane och Lex Lincoln. Nina Pettersson-Perklén tränar vinnaren som ägs av Team Vermo och ägarna visade härlig segerglädje i vinnarcirkeln på hemmabanan.
73-oddsaren The Great Kemp svarade för omgångens skräll när han vann V75-6 (STL Klass I) från rygg på ledaren tillsammans med kusken Ari Moilanen. Tränar överraskningen gör Antti Ojanperä.
Utdelningen på sju rätt blev 318 269 kronor, sex rätt gav 1 030 kronor och fem rätt 48 kronor.

Skribent: Lars-Ove Pettersson, Kanal 75
Foto: Thomas Blomqvist, TR Bild