Publicerad söndag, 07 juli
Nyhet
Image

V75®: Get A Wish imponerade i Guld – klar för Hugo Åbergs


Get A Wish svarade ut Hustle Rain och Joviality från start.
Väl i ledningen var han omutlig och gled undan till en imponerande seger som innebar 300 000 kronor och en direktplats i Hugo Åbergs Memorial.
– Han gjorde en strålande spurt senast och var så bra idag. Jag tycker att han hör hemma i Åbergs, sa tränaren och segerkusken Johan Untersteiner.
Travfesten fortsatte i Halmstad under lördagen och banans stora hemmaprofil, Johan Untersteiner, beklagade sig lite efter den första avdelningen på V75® där han blev störd till galopp med favoriten Eminent Kronos.
– Det är små marginaler och jag tycker att hästarna har gått bra överlag både torsdag och lördag men ändå sitter de inte där. Det är väldigt få som har underpresterat, sa Johan Untersteiner.
Men kort senare var det proppen ur. Efter att först ha skrällvunnit med Denco’s Galliano, slog han även till i dagens högst doterade lopp, STL Gulddivisionen med 300 000 kronor till vinnaren. Get A Wish gjorde första starten för Johan Untersteiner senast i Tingsryd där han spurtade ursinnigt till tredjeplatsen. Efter det loppet sa Untersteiner att det var topp fem i hans karriär över de snabbaste avslutningar som han åkt över ett upplopp. Nu var det dags för första segern för Get A Wish i dennes nya regi. Johan Untersteiner lyckades precis hålla upp ledningen från innerspåret bakom bilen gentemot utvändige Hustle Rain som utmanade rejält om täten och hade huvudet före. Men kurvan räddade Get A Wish och då var förstås mycket vunnet. Han fick hårt betrodda Joviality på utsidan men den sistnämnda var tidigt slagen och hade ingen bra dag. Istället var det Phoenix Photo och Missle Hill som kom farande med en jädra fart långt ute i banan inne på upploppet, samtidigt som Hustle Rain kom loss från rygg på ledaren 100 kvar. Hustle Rain och Missle Hill närmade sig till slut men Get A Wish försvarade sig femstjärnigt till seger på tiden 1.10,5/1609a. Förutom det digra förstapriset fick han även en direktplats i Hugo Åbergs Memorial, som körs tisdagen den 30 juli på Jägersro. Förstapriset där är 1 609 000 kronor.
– Jag vet att han är lite speciell upp bakom bilen men idag var han lugn och nästan för sansad. Jag kom lite fel med tajmingen och ville inte släppa upp honom bakom bilen så att han blev klistrad i vingen, och därför fick Mats ett litet övertag direkt och Hustle Rain fick huvudet före. Det blev körning i tvåhundra meter och när jag sa till honom att öka så gör han sitt yttersta hästen. Han är otroligt härlig att jobba med, berömde Johan Untersteiner.
Och fortsatte.
– Inne på upploppet kände jag att Joviality var slagen men samtidigt hade jag Hustle Rain i rygg och sedan kom både Björn och Örjan snabbt ute i banan. Det gällde att försöka komma undan i rätt tid och det lyckades vi med. Han gör altid bra lopp och gjorde en strålande spurt senast och var så bra idag. Jag tycker att han hör hemma i Åbergs, det känns jättespännande, fortsatte Untersteiner.

Joviality underpresterade – näst sist i mål
Tvåa i mål blev Hustle Rain som hade krafter kvar då han kom loss för sent för att kunna hota, och trea blev en mycket bra avslutande Missle Hill. Däremot så stannade Joviality och slutade näst sist i mål.
– Hon var perfekt att köra och inte för vass, men det är klart att hon löpte inte till sin höga standard som hon har. Hon kändes skitfin sexhundra kvar och då var jag ganska nöjd, men sedan kände jag fyrahundra kvar att då fanns det ingenting kvar i tömmarna som det brukar göra. Jag ryckte inte tussarna och ville inte börja att riva och slita i henne. Hon hade inte sin bästa dag, kommenterade Erik Adielsson.

Populär hemmaseger inledde – ”Obeskrivligt”
V75 inleddes med en mycket populär hemmaseger när amatören Magnus R Johansson fick se sin Celebrity Broline vinna för Stefan Persson. Efter att tidigt ha övertagit ledningen var det lugna gatan och Celebrity Broline gled undan i elegant stil över upploppet till en lätt seger.
– Jag är helt chockad och kan inte ta in det här riktigt. Tänk att vi står här en sprintermästarehelg i vinnarcirkeln det är nästan för stort. Det är helt obeskrivligt och något vi aldrig har varit med om tidigare, sa Magnus R Johansson äger hästen ihop med pappa Karl Johansson.
Även segerkusken Stefan Persson var mycket glad över den här segern på hemmaplan.
– Det är enormt kul för både Magnus och Kalle som har pratat om det här loppet i två, tre månader. Kul att det gick vägen och hästen kändes jättefin hela tiden. Han är effektiv i ledningen och trivs på hemmaplan, berömde Stefan Persson.
Favoriten Eminent Broline galopperade kort efter start när han blev störd av Victory Poseidon och Björn Goop som gick ner snävt framför när Victory Poseidon bröt ner på Johan Untersteiners häst.
– Vi blev påkörda av Björns häst, konstaterade Johan Untersteiner.
– Det var vårt fel. Min häst bröt ner och det var ett dåligt beteende av honom. Jag försökte korrigera men det gick inte. Tyvärr var det Johan och hans häst som blev lidande, sa Björn Goop.

Snabb revansch för Untersteiner
Johan Untersteiner fick dock snabb revansch när han i den andra avdelningen på V75 skrällvann med sin egentränade Denco’s Galliano. Favoriten Great Time Trot tog ledningen efter att ha blivit utmanad av Tuppen och Spartakus den första biten. Han fick sedan dirigera i täten och dämpa tempot från 1.12,5 första 500 metrarna till 1.14,5 första varvet. Great Time Trot såg smått oslagbar ut genom sista kurvan medan utvändige Spartakus såg ut att ha lite problem. Men det blev en snabb scenförändring vid upploppets början när Great Time Trot plötsligt blev mör och Spartakus tog över och såg ut att gå mot seger. Men då kom Johan Untersteiner farande efter att ha fått luckan från tredje par invändigt vid upploppets början. Precis på mållinjen fick han nosen först och skrällen var ett faktum.
– Det var väldigt skönt och väldigt oväntat att han skulle göra en så här bra prestation. Visserligen fick han ett bra lopp men det hade jag inte räknat med. Jag trodde dessutom inte att jag vann och tänkte att fasen också ska det inte gå att vinna ett lopp den här helgen, sa Johan Untersteiner.
Tvåa i mål blev en mycket tapper Spartakus, som hade problem med utrustningen innan loppet då skalmen på sulkyn gick av, och Carl Johan Jepson kunde därmed inte förbereda sin häst på bästa sätt. Trea blev favoriten Great Time Trot.
– Han kändes kanonfin genom sista kurvan men löpte inte upp till normal standard. Det var tomt direkt inne på upploppet, kommenterade Ulf Ohlsson som precis som tränaren Ulf Stenströmer menade att hästen varit så nervös innan tävlingarna då det spelades hög musik från högtalarna vid stallet som gjorde att det blev stimmigt och hästen bara stod och skadade innan.

Grym insats av Enjoy The Moment
Storfavoriten Janks Morton var alldeles för pigg i den femte avdelningen. Både Enjoy The Moment och Janks Morton öppnade snabbt bakom bilen varpå Per Nordström fann det för gott att släppa täten till Janks Morton som drog undan i ett alldeles för tufft tempo, 1.12,5 första varvet, över den långa distansen. Det var tidigt tomt i tanken för Janks Morton som stannade helt, medan Per Nordström klokt hade lämnat den ryggen och gått ut i andraspår 850 meter kvar. Enjoy The Moment klev sedan ifrån till en imponerande seger och gjorde en väldigt fin prestation. Hästen tränas av amatören Elke Frinta som hade svårt att finna orden efteråt över sin hästs prestation.
– Jag vet inte vad jag ska säga, han var fruktansvärd. Jag vet att jag har en bra häst, men jag har inga ord. Det är otroligt hur bra han var idag. Jag ville se att han stod hem över 2600 meter så att vi kan gå ut i långloppet Malmö Stads Pris under Hugo Åbergs-dagen, sa Elke Frinta.

Oväder med skyfall påverkade tävlingarna
I lärlingsloppet i den fjärde avdelningen blev det frisk körning från början där Gustav Simoni höll ledningen via 1.08,6 de första 500 metrarna med Hardcore D.K. på utsidan. Men sedan tryckte Oskar Florhed till och tog över täten med Hardcore D.K. som öppnade första varvet efter 1.11,4. Istället blev det Humanity Pellini och Chanel Trio som gjorde upp över upploppet och hade torrast spurtkrut. Humanity Pellini tog över befälet och utmanades av Chanel Trio upploppet ner. Men Christoffer Eriksson-tränade Humanity Pellini höll undan för en mycket glad Simon Helm.
Inför den sjätte avdelningen drog ett åskoväder in över Halmstad-travet med ett rejält skyfall som följd. Det åskade och blixtrade en hel del och monsunregnet gjorde att banan blev lervälling och att det blev jobbiga förhållanden med kuskarna som inte såg så mycket i loppet. Det var trötta hästar över upploppet där Golden Rain gav sig från ledningen och favoriten Cathrinelle tog över och såg ut att gå mot seger. Men den sista biten kom Nova Mahiron och Carroty farande där den sistnämnda fick huvudet först precis på mållinjen. Hon tränas av Christoffer Eriksson och kördes av Per Lennartsson.

Trippel för Christoffer Eriksson på V75
Den avslutande avdelningen fick flyttas fram en halvtimme på grund av att man var tvungen att preparera banan efter det väldeliga skyfallet som kom. När loppet sedan kom iväg så ledde Mulberry runt om tillsammans med Carl Johan Jepson och vann enkelt.
– Det blev väldigt lätt och jag fick mer och mer i tömmarna ju längre loppet gick, sa Carl Johan Jepson.
Mulberry tränas av Christoffer Eriksson som därmed tog en trippelseger på V75 och dessutom en andraplats. Utanför V75 blev det även seger för Eriksson-tränade Staro Quantas i montéloppet.
Sju rätt på V75 gav 570 171 kronor.

Skribent: Michael Carlsson, Kanal 75
Foto: Mikael Rosenquist / TR Bild.